Top nő – család, karrier, de nem egyszerre

Hazai – 2013. október 5., szombat | 9:38

Rejtett értékek Európában: az aktív nő címmel szervezett konferenciát az Európai Regionális Szervezet (ERGO) Budapesten. Közép-kelet európai országok együttműködése keresi a választ, milyen eszközökkel növelhető a nők közéleti, gazdasági szerepvállalása; hogyan egyeztethető össze a munka, a közélet és a család.

Az Aktív nőkkel az Európai Unióért – A nők aktív politikai, gazdasági és civil részvételének támogatása elnevezésű programban részt vevő nyolc ország civil egyesületeinek képviselői voltak jelen az ERGO szervezte budapesti konferencián.

A nemzetközi tanácskozást Ékes Ilona országgyűlési képviselő, az ERGO elnök nyitotta meg. „Lássuk világosabban, mi a dolgunk, és elvégzését tekintsük küldetésnek” – köszöntötte a képviselő a hallgatóságot. Beszámolt a programról, melynek során műhelymunka keretében a partnerszerveztek bemutatják, milyen a nők helyzete országukban; milyen problémák, megoldási lehetőségek, jó gyakorlatok működnek hazájukban.

Martony Ágnes, a themartonyproject think-tank vezetője összefoglalót adott az utóbbi időszakban történt európai választásokról. A nők közéleti és gazdasági szerepvállalását elemezve, szemléletváltozásról számolt be Nyugat-Európában. A ma „top nője” számára egyszerre fontos a család, gyerekvállalás és nevelés, de a karrier is. Tudni kell, hogy a gyerekek felnövekedéséig pótolhatatlan fontosságú az anya, erre az időszakra háttárbe szorul a munkahelyi előmenetel. Család és karrier, ez működik, de nem egyszerre – mondta a Skóciában élő négy gyermekes elemző.

Előadásában Krúdy Tamás újságíró azzal foglalkozott, milyen szerepet játszanak női magazinok a női identitás kialakításában. A Képmás újságírója szerint a nők tudatosan olvasnak, tisztában vannak azzal, hogy kedvenc lapjaikban retusált valósággal találkoznak, de ezekben nem identitást, hanem közösségi kapcsolódást keresnek. Krúdy Tamás szerint nem az a baj, ha egy lap a ma kemény világát ábrázolja, hanem az, ha ebben nem találja meg azokat a pontokat, melyek a remény forrásai lehetnek.

Aczél Petra, a Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézetének docense egy közvélemény-kutatás eredményét ismertette, melyben 64 ezer válaszadó vallotta meghatározó fontosságúnak a gondoskodást, a kapcsolatok ápolását, a hálózatos gondolkodást, a megértést, az odafigyelést. Ezek a nők rejtett kincsei – mondta az előadó. Általuk lesz érték a női mivolt, akkor is, ha ezek a tartalmak nem hangsúlyos értékek a mai társadalomban. Majd arra hívta fel a figyelmet: meg kell tanulnunk kifejezni, megnevezni a rejtett kincseinket. Mi, nők választási kényszerben élünk, úgy véljük, döntenünk kell: családot alapítunk, vagy karriert építünk. Ha választásban gondolkodunk, mindenképpen veszítünk. Arra kell törekednünk, hogy belső teljességérzéssel éljünk. Civil szervezetek tehetnek sokat azért, hogy a női viselkedési minták értékként álljanak a társadalom előtt.

A konferencia folytatásában további előadások következtek. Pelczné Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő Az Európai Unió és a nők; Szalai Piroska, a nők munkaerő-piaci helyzetének javításáért felelős miniszteri biztos Nők a gazdasági és a családi életben címmel; Mészáros Mónika Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) főosztályvezető-helyettes, osztályvezető Enterprise Europe Network-ről; Frivaldszky Edit, az Együtt az Életért Egyesület elnöke 'Egy közülünk' Európai Polgári Kezdeményezésről beszélt.

A nemzetközi tanácskozást Martony Ágnes összegzése zárta.

Magyar Kurír

(té)