„A torinói leplen látható kép a lézerrel létrehozott textilképekhez hasonlít”

Kitekintő – 2010. május 10., hétfő | 17:54

Múlt heti interjújában a torinói lepellel kapcsolatos legújabb vizsgálatok eredményeiről számolt be Paolo Di Lazzaro, az olasz Országos Technológia- és Energiaügyi Fejlesztési Ügynökség kutatócsoportjának vezetője.

A szakértők négy éven át vizsgálták, hogyan kerülhetett a lepelre a keresztre feszített férfit ábrázoló kép. Di Lazzaro elmondta: a tudósoknak semmilyen érintkezéses technikával nem sikerült hasonló képet előállítaniuk. Az utánzatok távolról szemlélve azonosnak tűnnek, de mikroszkóp alatt nagyon is szembetűnőek a különbségek.  

Az eredeti kép különlegessége az, hogy az elszíneződés nem hatol a szövet belsejébe, hanem kizárólag a textil felszínén látható. A vizsgálatok nyomán a kutatócsoport úgy találta, hogy „a leplen lévő kép olyan, mint amilyet lézerrel hoznak létre egyes szövetgyártók" – idézi a professzort a CNA.

A szakértői csoportnak több éves kísérletezés után sikerült „speciális lézertechnikával kibocsátott, rendkívül rövid, de intenzív fényimpulzusokkal" a lepelhez hasonló módon elszínezni egy szövet felszínét. A lepelnek azonban csak igen kis részét tudták ilyen módon reprodukálni. „A teljes kép reprodukálásához 14 000 lézerre volna szükség, ami jelenleg megvalósíthatatlan" – mondta Di Lazzaro. 

A professzor szerint a mostani felfedezéssel végre találtak egy olyan fizikai folyamatot, amely a kép keletkezését eredményezhette. „Ez nem mond ellent a feltámadás vallási csodájának, hiszen lehetséges, hogy abból fakadt az energiakibocsátás, amely a képet létrehozta. Ez azonban kívül esik tudományos kompetenciánkon." 

Di Lazzaro a közelmúltban 48 szakértő részvételével nemzetközi szemináriumot szervezett Frascatiban, ahol az ún. akheiropoiétosz, azaz nem emberi kéz alkotta képek témájával foglalkoztak. Vizsgálódásuk kiterjedt a guadalupei Szűzanya-képre és a manopellói kendőre is, amellyel a hagyomány szerint Veronika letörölte Jézus arcát.

Magyar Kurír