Toszkána püspökei saját jövedelmüket ajánlották fel két mentőautó felszereléséhez

Kitekintő – 2020. március 26., csütörtök | 18:39

25 ezer eurót gyűjtöttek össze, amihez a toszkániai püspöki konferencia ugyanennyit tett hozzá, ebből az összegből két mentőautót rendeznek be sürgősségi ellátásra.

Mind a tizennyolc püspök felajánlotta egyhavi jövedelmét, fejenként 1300–1400 euró közötti összeget, így püspöki konferenciájuk felajánlásával együtt összesen 50 ezer euróval (17,7 millió forint) támogatják a mentőautók felszerelését.

Lélegeztetőgéppel, infúziós pumpával és defibrillátorral felszerelt mobil ágy kerül a mentőautókba, amelyek felszerelése így hasonló lesz a kórházi intenzív osztályokéhoz. A két mentőautó Toszkána régió (a toszkánai egyházi régió területe megegyezik Toszkána régió területével – a szerk.) tulajdonában van, ezzel a felszereléssel biztonságosan tudják szállítani a koronavírus-fertőzötteket.

Toszkánában a sürgősségi betegszállítást főként a tartomány végzi nonprofit karitatív szervezetekkel együttműködve. A legnagyobb ilyen szervezet a helyi szinten jól ismert, nagy hagyományokkal rendelkező Irgalmasság Testvérület, amely évszázadok óta betegellátással foglalkozik szakképzett személyzet és önkéntesek bevonásával. Toszkánából az elmúlt napokban hat felszerelt mentőautót küldtek a járvány által leginkább sújtott Lombardiába, ahol az egészségügyi rendszer nem képes lépést tartani a vírus terjedésének következményeivel.

A toszkán püspökök ezzel a gesztussal csatlakoznak ahhoz a számos felajánláshoz, amelyet az egyházmegyék, a Karitász, a plébániák, a katolikus szervezetek szolidaritásuk jeléül tesznek a rászorulók érdekében.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Avvenire

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria