Továbbra sem engedik el a rászorulók kezét Szatmárnémetiben

Külhoni – 2021. február 17., szerda | 14:24

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat szatmárnémeti csoportja lett a 2020-as év fiókszervezete. A kitüntetéssel kapcsolatban Hegedüs Gergő, a helyi szervezet vezetője és Tischler Ferenc, a Máltai Szeretetszolgálat főtitkára nyilatkozott a Romkat.ro-nak.

A Romániai Máltai Szeretetszolgálat egyike azon szociális nonprofit szervezeteknek, amelyek a koronavírus elleni küzdelemben is fontos szerepet vállaltak. A kolozsvári székhelyű alapítványnak tizenkilenc aktívan működő fiókszervezete van.

Tischler Ferenc, a szeretetszolgálat főtitkára elmondta: nagyon büszke a szervezet önkénteseire és a koronavírus okozta szükségállapot idején tanúsított magatartásukra. Amint „komolyabb szigorító intézkedéseket vezettek be Romániában, (...) létrehoztunk egy krízisintervenciós csapatot, és velük együtt dolgoztunk azért, hogy minél átvészelhetőbb legyen az az időszak.”

Önkénteseik minden városban igen hamar tudtak alkalmazkodni a kialakult helyzethez. „Sikerrel vette a szervezet ezeket az akadályokat, és ami a legfontosabb: továbbra is szeretettel tudtunk fordulni az emberekhez minden biztonsági szabály betartásával együtt” − emelte ki a főtitkár.

Tevékenységei révén a Romániai Máltai Szeretetszolgálat 2020-ban sokkal több embert ért el, mint a korábbi években. A szervezetnek minden városban más erőforrásai, alapszolgáltatásai vannak, ezért tartották fontosnak, hogy kiemeljenek olyan helyi intézményeket, amelyek a legtöbb embert szólították meg. „Úgy döntöttünk, hogy az elmúlt évben az év fiókszervezete éppen ezért Szatmárnémeti” – mondta Tischler Ferenc.

Az elismerés kapcsán a szatmárnémeti szervezet vezetője, Hegedüs Gergő számolt be  2020-as tevékenységükről.

Elmondása szerint januárban és februárban még a megszokott rendszer szerint dolgoztak: „Rendszeres főzések a hajléktalanszállónak; naponta nyolcvan gyermek étkezett, tanult és játszott a központunkban. Aztán márciusban minden megváltozott. A kapcsolattartás a kedvezményezetteinkkel az online térre korlátozódott.” Új módszerekkel dolgoztak, hogy az online oktatás működőképes lehessen a hátrányos helyzetű gyermekek számára is.

A helyi civil szervezetekkel és az önkormányzattal együttműködve több adományosztó akciót szerveztek Szatmárnémetiben, amelyek során a város szociális lakásaiban élőknek segítettek.

2020-ban egy Romániában egyedülálló programot indítottak el: az „Ajándékozz egy kosárnyi helyit!” elnevezésű akcióval azt szeretnék elérni, hogy a segítségnyújtás, adományozás természetes folyamattá váljon, hogy az emberek szívesen támogassák egymást.

A Partiumi Falugazdász Hálózattal és a polgármesteri hivatallal együttműködve Szatmárnémeti három élelmiszerpiacán adománygyűjtő ládákat helyeztek el, így a helyi termelőknek és a vásárlóknak egyaránt lehetőségük van az adományozásra.

Folytatták a Mínuszos Éjjelek Őrei akciójukat, a Szatmárnémetiben élő hajléktalan emberek segítését.

A szeretetszolgálat önkéntesei a hideg éjszakákon forró teával, meleg étellel és takarókkal „felszerelkezve” indulnak el a város utcáin, hogy megkeressék és lehetőség szerint a hajléktalanszállóra kísérjék azokat, akik az utcán töltik az éjszakát.

*

A szatmárnémeti szeretetszolgálatnak majdnem száz önkéntese van. Általános és középiskolások, fiatalok, felnőttek és idősebbek együtt dolgoznak. S bár konkrét éves terve a szervezetnek a bizonytalan vírushelyzet és a gyakran változó intézkedések miatt nincs, egy biztos: továbbra sem engedik el a rászorulók kezét.

„Továbbra is feladatunknak tekintjük felhívni a figyelmet egymás segítésének a fontosságára és arra, hogy az összefogás, a közös munka mindig kifizetődő” – hangsúlyozta Hegedüs Gergő.

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria