Tragédia a malangi stadionban – Az indonéziai katolikus egyház lelki és anyagi támogatást ajánl fel

Kitekintő – 2022. október 5., szerda | 18:46

Jáva keleti részén, a malangi stadionban a legfrissebb hírek szerint mintegy 180 ember, köztük 32 gyermek vesztette életét október 1-jén egy futballmérkőzés után. A tragédia másnapján az indonéziai katolikus egyház lelki és anyagi támogatását ajánlotta fel az érintetteknek; fellépnek az igazságszolgáltatás érdekében és lelki támogatást nyújtanak az áldozatok hozzátartozóinak.

A szomorú eseményről Ferenc pápa is megemlékezett október 2-án, vasárnap, az Angelus után: „Azokért is imádkozom, akik életüket vesztették vagy megsérültek egy labdarúgó-mérkőzés után kitört összecsapásban az indonéziai Malangban.” (Tőzsér Endre fordítása)

Október 1-jén, szombat este Malangban egy futballmérkőzés után csaptak össze a két csapat szurkolói. A helyi csapat, az Arema FC szurkolói elözönlötték a pályát, miután 3:2-re kikaptak legnagyobb riválisuktól, a Persebaya Surabayától, majd tömegverekedés tört ki a két csapat drukkerei között. A rendőrség könnygázzal próbálta oszlatni a tömeget, amire pánikszerűen menekülni kezdett a több tízezer ember. A menekülők közül aznap 127-en vesztették életüket, 323-an megsérültek; az áldozatok száma azóta jelentősen emelkedett.

Joko Widodo indonéz államfő a futballstadionok biztonsági rendszereinek felülvizsgálatát rendelte el, a kormány és a rendőrség is ígéretet tett az incidens alapos kivizsgálására.

Malang püspöke, a kármelita Henricus Pidyarto Gunawan részvétét fejezte ki az egész indonéz egyház nevében, és a családokat az irgalmas Istenre bízta. Hans Jeharut atya, az indonéz püspöki konferencia világi bizottságának főtitkára arra szólította fel a hatóságokat, „folytassanak teljes körű kivizsgálást, és állítsák bíróság elé az elkövetőket”.

Két malangi katolikus pap a tragédia másnapján nyilatkozott a Fides hírügynökségnek. Tedjo Soekarno, az egyházmegye papja, aki a vallásközi párbeszéddel foglalkozik, megállapította: „Tegnap egy olyan jelenséggel találkoztunk, amely komolyan nyugtalanít engem mint Malang szülöttét. Mindig a különöző etnikai és vallási közösségek közötti párbeszédért dolgoztunk itt Kelet-Jáván. Látván azt az ellenségességet, ami a tegnapi tragédiához vezetett, érzékeljük, hogy folytatni kell a munkát a harmónia megteremtése érdekében a társadalom minden szintjén, hogy megakadályozzuk az erőszakot.”

Eko Aldianto kármelita pap, aki szintén Malangban született, és az elmúlt években az Igazságosság és Béke Bizottságnál a migránsokkal és menekültekkel foglalkozott, egyetértőleg hozzátette: „Ez a váratlan tragédia nagyon megrázott. Szóhoz sem jutunk, látva ezt az abszurd ellenségeskedést egy focimeccs kapcsán. Imádkozhatunk az érintett családokért, azonban azon is el kell gondolkodnunk, mit tegyünk, hogy a sportmérkőzések a hűség, áldozat, kölcsönös tisztelet jegyében zajló megmérettetések maradjanak, amelyek szórakoztatóak a nézők számára, és semmi esetre sem a konfliktusra vagy erőszakra adnak alkalmat.”

Gomar Gultom, az ország protestáns felekezeteket tömörítő egyházi szervezetének elnöke valamennyi indonéziai keresztény nevében fejezte ki részvétét, és megjegyezte: „Egy sportesemény nem fajulhat olyan zavargássá, amely kioltja több mint száz ember életét… Ez fontos lecke a rendőrségnek, a biztonságot az államnak kell garantálnia. Imádkozzunk az áldozatok hozzátartozóiért, és mondjuk azt nekik: hagyjátok ezt az ügyet a hatóságokra és az igazságszolgáltatásra” – hangsúlyozta arra célozva, hogy el kellene kerülni az ellenfelek közötti vérbosszút.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás és fotó: Fides

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria