Tripoli apostoli vikáriusa: Líbia ugródeszka Európa felé

Kitekintő – 2020. február 17., hétfő | 13:17

A Líbiában elkötelezetten szolgáló Szükséget Szenvedő Egyház pápai segélyszervezet interjút készített George Bugeja OFM érsekkel, Tripoli apostoli helynökével az ország helyzetéről és kilátásairól.

„Nem egykönnyen tudjuk megteremteni a békét és a kiengesztelődést. Líbia erősen megosztott ország (...). Nagyon nehéz megtalálni a módját, hogy a felek közös asztalhoz üljenek” – nyilatkozta Bugeja érsek. „Jóllehet a közelmúltban Berlinben tartott konferencia kétségtelenül pozitív jel”, a vikárius megjegyzi, hogy „Líbiának még hosszú utat kell megtennie a béke eléréséhez, ám ezért fontos, hogy a berlini konferencián részt vevő országok hitelt adjanak a megkezdett folyamatnak”.

A valós helyzettel realisztikusan számoló máltai származású érsek megjegyzi, hogy „az elmúlt hónap során a megkötött fegyverszünetet többször is megsértették. Tripoliban összetűzésekre került sor, és ez elkerülhetetlenül feszültséget teremtett. Tripoli repülőterét hol megnyitják, hol lezárják az adott helyzet szerint, de szerencsére a városközpontban az iskolák és a hivatalok nyitva tartanak.”

„A bizonytalan líbiai helyzet befolyással van a menekültválságra is.” Tripoli apostoli vikáriusa mindazonáltal a jelenség gyökerét próbálja föltárni: „Líbia ugródeszka Európa felé, de nem ez a migránsválság kiváltó oka. Sok menekült érkezik Afrika szubszaharai térségéből, ha tehát meg akarják állítani vagy csökkenteni a migránsok áradatát, akkor a kiinduló országokban fennálló problémákat kell megoldani. Máskülönben tízezrével vándorolnak el továbbra is a jobb jövő reményében, még életük kockáztatása árán is.”

„A helyi katolikus egyház Líbiában megpróbál segíteni az áthaladó migránsoknak éppúgy, mint a helyi lakosságnak. Erősen korlátozottak a lehetőségeink, az erőforrásaink pedig végesek, de minden lehetőt megteszünk, hogy az emberek segítségére siessünk, mindenekelőtt személyes jelenlétünkkel.

A katolikus egyház a konfliktus egész ideje alatt a helyén maradt, amikor az európai államok nagykövetségei bezártak, és más felekezetek képviselői is elmentek. A puszta jelenlétünk már bátorítás az itteni hívek számára!”

George Bugeja érsek jövő héten Bariba indul, ahol rész vesz A Földközi-tenger térsége, a béke határvonala című konferencián. „Nekünk, püspököknek egy lehetőség lesz arra, hogy megvitassuk minden egyházmegye helyzetét. Támogathatjuk egymást, de tanulhatunk is egymástól” – nyilatkozta a Bariban rendezendő konferenciáról Tripoli apostoli vikáriusa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria