Ülésezett a püspöki konferencia: ötszáz házat épített a Karitász

Hazai – 2011. december 1., csütörtök | 13:31

Megtartotta téli rendes ülését november 29. és 30. között a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia.

A Katolikus Központi Alapítvány, amely 15 éve támogat szegény sorsú gyermekeket, idén szeptemberben ismét pályázatot hirdetett a Szent Imre-ösztöndíj elnyerésére. Pályázhatott minden 9–12. osztályos középiskolás vagy felsőoktatási intézményben nappali tagozaton, első diplomás képzésben részt vevő, magyarországi tanintézményben tanuló katolikus fiatal. Közel 1800 pályázó részesül a támogatásból, amelyek 40–50–60 ezer forint/tanév összegben kerülnek kiosztásra, a mintegy 100 millió forintos keretből. Az ösztöndíjakhoz a püspöki konferencián kívül más támogatók is jelentős összeggel járultak hozzá.

Az ülésen Radetzky András, a Magyar Katolikus Rádió vezérigazgató-helyettese beszámolt az intézmény helyzetéről. Tájékoztatta a püspököket arról, hogy a törvény adta lehetőségekkel élve további URH-frekvenciákat pályáznak meg, hogy minél több hallgatóhoz juthasson el a rádió műsora. Az Egri Főegyházmegye által fenntartott Szent István Rádió november 28-án megkezdte sugárzását a tokaji 101,8 MHz-es ultrarövidhullámon a Szent István Rádió - Tokaj médiaszolgáltatási jogosultsággal hálózatba kapcsolódva. A tokaji frekvencián naponta négy órában saját szerkesztésű műsorokkal jelentkezik a Szent István Rádió - Tokaj.

2010-ben a májusi árvíz okozta károk helyreállításában a Katolikus Karitász nagy szerepet vállalt a Borsod megyei Felsőzsolcán és a környező településeken. A munkálatok 2010 júniusától 2011 februárjáig tartottak. Több hónap elteltével derült ki, hogy több, korábban lakhatónak ítélt házban is azonnali megoldást igénylő károk keletkeztek. A konferencia ülésén döntött arról, hogy a Karitász tartalékkeretéből a szükséges munkálatok összegét rendelkezésre bocsátja. Újságírói kérdésre Erdő Péter megjegyezte: a Karitász összesen ötszáz házat épített fel az árvíz után. 

A találkozón szó volt a közszolgálati médiában sugárzott katolikus műsorokról is. Ennek kapcsán egyértelmű álláspontunk, hogy az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is biztosítani kell a püspöki konferencia által delegált referens számára, hogy ellenőrizze a műsorok katolikus hitnek való megfelelését. A Magyar Kurír kérdésére Erdő Péter elmondta: erre azért volt szükség, mert átalakították a közmédia intézményi szerkezetét.

A püspökök áttekintették a gazdasági helyzet miatt bajba jutott családoknak nyújtandó segítség lehetőségét és beszámoltak arról, hogy sok helyen születtek helyi kezdeményezések az egyházmegyékben, plébániákon, közösségekben, valamint a különböző karitászszervezeteken belül.

Ezek közé tartozik a Katolikus Karitász Ajándék szeretetből – Segítsen, hogy segíthessünk! akciója, amelynek során a szociális, egészségügyi vagy egyéb okból kifolyólag nehéz körülmények között élőknek nyújtanak segítséget. Anyagi és szociális segélyakciókkal, gyógyszertámogatással, élelmiszer- és egyéb vásárlási utalvánnyal, közüzemi hozzájárulással igyekeznek segíteni mindazoknak, akik mástól nem számíthatnak támogatásra.

A konferencia külön levélben fordult a Szentszékhez Brenner János vértanú pap boldoggá avatási ügyének előmozdítása érdekében. A konferencia állandó tanácsának tagjai találkoztak a Szuverén Máltai Lovagrend képviselőivel. A megbeszélésen többek között szociális kérdések kerültek megvitatásra – írja az MKPK közleménye.

Magyar Kurír