Ugandában boldoggá avatták Giuseppe Ambrosoli misszionárius orvost

Kitekintő – 2022. november 22., kedd | 13:11

„Meggyógyította a test és a lélek sebeit” – így emlékezett Luigi Bianco érsek, ugandai apostoli nuncius Giuseppe Ambrosoli MCCI atyára a boldoggáavatási szertartáson Krisztus király ünnepén, november 20-án az Uganda északi részén fekvő Kalongo városban, ahol a misszionárius orvos 31 évig élt.

Giuseppe Ambrosoli orvos pap, a Jézus Szent Szívének Comboniánus Misszionáriusai (Missionarii Comboniani Cordis Iesu, MCCI) kongregáció tagja 1956-tól harmincegy éven át szolgált Ugandában. Krisztus király ünnepén a boldoggáavatási szertartást Kalongóban tartották, ott, ahol Ambrosoli atya 1987. március 27-én meghalt. Örökül hagyott maga után egy kórházat, amelyet egészségügyi és befogadóközpontnak alakított ki.

Giuseppe Ambrosoli az észak-olaszországi Como tartománybeli Ronagóban született, ahol november 20-án, vasárnap délután Oscar Cantoni comói bíboros hálaadó szentmisét mutatott be. A Kalongóban tartott boldoggáavatási szertartást Luigi Bianco érsek, ugandai apostoli nuncius vezette. Angol nyelven elmondott homíliájában kiemelte: a most már boldog Ambrosoli atya választása, hogy orvosként vállalja a papságot, arra késztette őt, hogy önmagát teljesen a testi és a lelki sebek gyógyításának szentelje Afrikában.

A missziós hívásra adott válasza fontos gyümölcsöt hozott a népek testvérisége szempontjából. Bianco érsek rámutatott Ambrosoli atya híd szerepére az őt küldő egyház és az őt befogadó egyház között. Egyfajta testvérvárosi kapcsolat alakult ki az olasz Ronago és az ugandai Kalongo között, de a két nép között is. Bianco érsek olasz és ugandai boldognak nevezte a pap orvost.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: comboni.org; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria