Új apostoli nunciusa van Franciaországnak

Kitekintő – 2020. január 12., vasárnap | 16:31

Ferenc pápa január 11-én, szombaton Celestino Migliore érseket nevezte ki Franciaország apostoli nunciusává. Az új párizsi nuncius az utóbbi négy évben Oroszország és Üzbegisztán szentszéki nunciatúráját vezette.

A 67 éves Celestino Migliore az észak-olaszországi Cuneóban született 1952. július elsején. 1977. június 25-én szentelték pappá. Posztgraduális képzését Rómában folytatta, a Pápai Lateráni Egyetemen, ahol egyházjogból doktorált, majd a Pápai Egyházi Akadémiát végezte el. 1980-ban lépett a szentszéki diplomácia szolgálatába. 1980 és 1984 között Afrikában, az angolai apostoli delegációnál teljesített szolgálatot, majd az Amerikai Államok Szervezete mellett működő szentszéki intézménynél. Ezt követően Egyiptomban szolgált, majd a varsói nunciatúrán. 1992-ben nevezték ki a Szentszék állandó megfigyelőjének az Európa Tanácsnál.

1995 és 2002 között az Államtitkárság Államközi Kapcsolatok részlegének helyettes titkára volt a Vatikánban, azoknak az ázsiai országoknak az ügyeivel foglalkozott, melyek nem tartottak fenn diplomáciai kapcsolatokat a Szentszékkel. 2002. október 3-án a Szentszék állandó ENSZ-megfigyelője lett, egyúttal pedig II. János Pál pápa érsekké nevezte ki és 2003 vízkeresztjén ő maga szentelte püspökké. 2010. június 30-án XVI. Benedek pápa lengyelországi apostoli nunciussá nevezte ki. Hatéves szolgálat után immár Ferenc pápa tette meg Celestino Migliore érseket 2016-ban Oroszország, majd egy évvel később Üzbegisztán apostoli nunciusává.

A párizsi nunciusi hivatal tavaly nyár óta betöltetlen, minthogy a Szentszék július 18-án visszavonta Luigi Ventura párizsi nuncius érsek diplomáciai mentességét, azok után, hogy nyomozás indult ellene, molesztálás miatt. A vádat az érsek határozottan visszautasította.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria