Új épületszárnnyal bővült a pécsi Szent Lőrinc Gondozóotthon

Hazai – 2019. december 7., szombat | 18:40

Új épületrésszel bővült a Pécsi Egyházmegye fenntartásában működő Szent Lőrinc Gondozóotthon. A modern és minden igényt kielégítő új szárnyat december 5-én adták át Pécsen.

A beruházás a magyar kormány 1,4 milliárd forintos támogatásával valósult meg. A gondozóotthon egy négyszintes, közel 3 ezer négyzetméteres épületrésszel bővült, földszintjén egy modern főzőkonyhát, valamint egy professzionális mosodát alakítottak ki. Az emeleti lakóhelyiségekben negyven, többnyire időskori demenciában szenvedő embernek tudnak a mai kor elvárásainak megfelelő otthont biztosítani. A beruházás megvalósulásának köszönhetően a továbbiakban két épület helyett egy épületben, egy egységes intézmény falai között folytathatja munkáját a Szent Lőrinc Gondozóotthon.

A kormányt Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára képviselte. Hangsúlyozta, a szociális gondoskodás nemcsak az itt lakók érdekében vállalt munka és küldetés, hanem a hozzátartozók és a családok, lakóközösségek érdekében végzett szolgálat. Hozzátette, a rászorulók, az elesettek támogatása sok-sok közösség támogatását jelenti, nyilvánvalóan az egész nemzet sorsát, az egész közösség sorsát befolyásolja.

Ez a beruházás új lehetőséget nyit az intézmény számára, ugyanis most már olyan strukturált intézményként tud működni, ahol az idősek korszerű ellátásban részesülhetnek – ismertette a fejlesztést Szücs Attila András, a Szent Lőrinc Gondozóotthon igazgatója. – Ez megmutatkozik abban is, hogy modern eszközökkel vagyunk felszerelve, másrészről pedig minden idős az állapotának, ápolási, gondozási szükségletének megfelelő elhelyezést tud kapni. Amikor az épületet megterveztük, figyelembe vettük azt az idősellátásban látható tendenciát, hogy egyre több az olyan idős ember, akinek az ápolási és gondozási szükséglete mellett speciális betegsége van, például Alzheimer-kórban vagy demenciában szenved. Ezért az új épületrész ezt az igényt, ezt a célt igyekszik kiszolgálni, hogy azok a lakók, akiknek ilyen nehézségeik vannak, korszerű körülmények között tudják megkapni az ápolást és a gondozást.

Az ünnepség kiemelt mozzanataként Udvardy György érsek, pécsi apostoli kormányzó paptestvéreivel együtt megáldotta az új épületszárnyat.

Az Egyház alapvető és szinte egyetlen küldetése az, hogy Jézus művét hatékonyan képviselje minden kor, minden kultúra, minden társadalom adottságai közepette – fejtette ki Udvardy György. – Ez az evangéliumi küldetés pedig az üdvösségre irányul az emberi élet minden területén, minden életkorra vonatkozóan, így kiemelten a családok életére vonatkozóan is. Amikor az emberi élet idős korba érve meggyengül, az Egyház tud segíteni az emberen. Nem feltétlenül a fizikai magányán, ami sokszor az idős korral együtt jár, hanem a reményvesztett állapotán. Ezért fontosnak tartjuk, hogy amikor az emberi test meggyengül, amikor társ nélkül marad valaki, akkor az evangélium erejével tudjuk bátorítani a remény el nem vesztésére, hiszen a legszegényebb ember az, aki a reményét veszti el. A reményünk nem ideig-óráig tartó, hiszen az üdvösségre irányul.

A főpásztor hangsúlyozta, szeretnék az idősgondozást úgy kialakítani, hogy a szükséges és természetesen a maximálisan követendő szakmai protokoll mellett, a lélekkel is tudjanak törődni, hiszen mindig az egész ember az, aki szenved, az egész ember az, aki örül, és az egész ember az, aki üdvösségre jut.

A lakók közül többen is örömüket fejezték ki a fejlesztésért, köztük Rumli Jánosné is, aki pár napja költözött ide egy másik intézményből. Költözéséről film is készült, amely ITT tekinthető meg. 

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Firling Attila, Harasztovics Arnold

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria