Új és megújuló templomok a Nyíregyházi Egyházmegyében

Hazai – 2022. május 23., hétfő | 17:33

A nyíregyházi Szent Miklós-székesegyház teljes körű külső felújítása és bővítése mellett 2200 négyzetméternyi belső falfelület festése zajlik; Borbányán csaknem teljesen elkészült az új görögkatolikus templom, továbbá tervezés alatt áll a sóstóhegyi és a rozsrétszőlői görögkatolikus templom építése.

Az egyházmegye területén tizenhat templom újul meg a következő időszakban, vagy szépült már meg az elmúlt félévben. Körkép az egyházmegyéből.

Szent Miklós-székesegyház

A templom homlokzati felújítása lassan a végéhez közeledik. A külső falak új színt és korszerű nyílászárókat kaptak. Az örökségvédelmi engedély után tavaly elkezdődött a majdnem 2200 négyzetméternyi belső falfelület átfestése. A falfestmények bizánci stílusban, szekkó technikával készülnek. A felújítás utolsó fázisában új sekrestyét építenek a templomhoz; az épület körüli tér átalakul: közelebb kerül az emberekhez Isten háza.

Templomfelújítások egyházmegyeszerte

Az egyházmegye területén tizenhat templom szorult vagy szorul felújításra. Az elmúlt bő félévben és az elkövetkező időszakban sokféle feladatot végeztek vagy végeznek, esetleg terveznek elvégezni az építésügyi szakemberek. Van, ahol csak a homlokzatot vagy épp a tetőhéjazatot javították, néhány templom tornyának teljes szerkezetét vagy a nyílászárókat cserélték, vannak műemlék templomok, melyekben statikai problémákat kell megoldani, néhol pedig tornyot kap a templom épülete.

Új templomok a Nyíregyházi Esperesi Kerületben

Nyíregyháza-Rozsrétszőlőn és Sóstóhegyen már elkészültek a templomok tervei.

A nyíregyháza-rozsrétszőlői görögkatolikus egyházközség a város peremén helyezkedik el, a kertvárosi környéken vonzza a fiatal családokat, így nemcsak a 2009-ben, akkor még szervezőlelkészségként alapított egyházközség fiatal, hanem a hívei is.

2019-ben Szocska Ábel püspök parókiai rangra emelte a formálódó közösséget, és az immár önálló státuszú egyházközség fejlődésébe vetett hitet bizonyítja a templomépítési törekvés támogatása. Erre szüksége is van ennek a „föld alatti egyháznak”, hiszen a parókia alsó szintjén, a földszint alatt kialakított kápolnájában egyre kevésbé férnek el az imádkozni vágyók.

Nyíregyháza-Borbányán befejező szakaszához érkezett annak a templomnak az építése, mely a Nyíregyházi Egyházmegye 2015-ös alapítása óta az első újonnan épített templom. Hosszú, több évtizedes várakozás után a kivitelezés végül 2020-ban kezdődött meg, pünkösdkor már az alapkőletételt ünnepelték a közösség tagjai. Mára már egy mészkőoltár és egy Lengyelországban öntött harang is van a templomban (ez utóbbi egyelőre ideiglenes helyen, a templomhajóban elhelyezve). Az épület körüli teret is kialakították, és a parkolók térkövezését végzik. Remények szerint pünkösdkor sor kerülhet a 12. századi feldebrői altemplom alaprajzát mintául vevő új templom felszentelésére, melynek védőszentje (az egyházmegyében unikálisnak számító módon) Boldog Romzsa Tódor vértanú püspök, akinek a helytállása ma is követendő példa a keresztények számára.

Az egyházmegye templomairól rádiós riport készült, amely IDE kattintva a cikk alján, vagy a Nyíregyházi Egyházmegye podcastcsatornáján hallgatható meg. P. Tóth Nóra beszélgetőtársai voltak: Kondra Norbert, a Nyíregyházi Egyházmegye Építési Irodájának vezetője; Kovács Csaba atya, a nyíregyháza-rozsrétszőlői görögkatolikus egyházközség parókusa, valamint Janka György nyíregyháza-borbányai parókus.

Szöveg és fotó: P. Tóth Nóra/Nyíregyházi Egyházmegye, valamint látványtervek

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria