Új evangelizáció: a szenvedők könnyei a feltámadásról tanúskodó kincseink lehetnek

Nézőpont – 2012. október 26., péntek | 10:15

Chiara Amirante, az Új Horizontok közösség megálmodója és létrehozója is a szinódus auditorai közé tartozik. A Zenit hírügynökségnek nyilatkozott arról, milyen nagy szükség van a mai világban az új evangelizációra, a kallódó fiatalok között az örömhír hirdetésére, és milyen nagy szerepe van az evangelizációban a nőknek.

A szinóduson való részvételt nagy ajándéknak tartja, megélheti a résztvevők között fennálló, formálódó egységet és összhangot.

Az Új Horizontok közösség az utcán evangelizál; sok utcagyerekhez, kallódó fiatalhoz képes hitelesen szólni. Chiara elmesélte, hogy évente körülbelük kétmillió embert szólítanak meg, főként az iskolákban. Tapasztalata szerint még a jómódú városnegyedek iskoláiban is óriási a baj: a fiatalok 80 százaléka nem érzi jól magát a világban; alkoholt, kábítószereket fogyaszt, különféle függőségektől szenved, anorexiás, bulimiás, depressziós – az üresség és a magány érzése uralkodik rajtuk. Észre kell vennünk a vészjelzést: szekularizált kultúránk, fogyasztói társadalmunk pusztító erő. Sürgető szükség van olyan emberekre, akik engedik, hogy átjárja szívüket az örömhír, és erővel tanúsítják mások előtt: az Úr eljött, hogy közöttünk lakjon és kinyilatkoztassa nekünk végtelen szeretetét, választ adjon a szívünk legmélyén megbúvó kérdésekre.

A szinóduson hangsúlyozták, milyen fontos a nők szerepe, karizmája az új evangelizációban. Ő maga is meg van győződve róla, hogy a nők szerepe meghatározó: képesek a befogadásra, figyelmesek a szenvedőkkel, érzékenyek, anyai érzések élnek bennük. Fontos szerepük van abban, hogy megújítsák a haldokló társadalmat, amelyben oly kevés a szeretetet. Chiara vallja: sürgető szükség van arra, hogy megtartsuk Jézus parancsát, és úgy szeressük egymást, ahogyan ő szeretett minket.

Az Új Horizontok egy fiatal, gyorsan fejlődő közösség. Az elmúlt hat évben 250 000 tagja (köztük Andrea Bocelli énekes) vállalta, hogy „fény lovagja” legyen, vagyis radikálisan élje meg az evangéliumi életet, a Feltámadott öröméről tanúskodva. Az általuk befogadott fiatalok nagy erővel vesznek részt az új evangelizációban. Ma már 174 központot tartanak fenn: befogadják a kallódókat, képeznek az evangelizációra, meghallgatják, akinek szüksége van rá.

Hamarosan megjelenik olaszul Chiara Amirante személyes vallomáskötete. Szeretné megosztani másokkal azt az örömet, amelyet Isten szeretete jelent, amely megnyitja a szívünket és hihetetlen távlatokat nyit meg előttünk. A reményről szeretne beszélni az elkeseredett világban. Szeretné felerősíteni „az éjszaka népének” hangját, amely behatolt az ő szívébe is, és ott és kinccsé formálta azt a sok könnyet, amit látott. Az utcai misszió során megtapasztalt pokolban számtalanszor megélte a feltámadást, sok ezer fiatal feltámadását, akik a függőségekből, a lelki halál állapotából új életre támadtak. Ma ezek a fiatalok maguk járják az utcákat, hogy tanúskodjanak a Krisztussal való találkozás öröméről.

A szinódus és a hit éve kapcsán azt kívánja: engedjük, hogy Krisztus csodálatos örömhíre elérje szívünk mélyét. Ő választ ad legmélyebb szükségleteinkre is. Legyünk annak az örömnek a tanúságtevői, amelyet egyedül ő tud megadni.

Az Új Horizontok közösségről korábbi cikkeinkben is olvashat:

A Szentszék jóváhagyta az Új Horizontok közösséget

Bocelli: A hangomat adom, hogy terjesszem az evangéliumot

Magyar Kurír

(tzs)