Új hang a görögkatolikusoknál – Elkezdődött az első liturgikus zenei tábor Debrecenben

Hazai – 2019. július 10., szerda | 17:04

Énekszótól lesz hangos egy héten át Debrecenben a Szent Miklós Görögkatolikus Diákotthon és Egyetemi Kollégium, valamint a metropóliai hivatal: július 8-án elkezdődött a liturgikus zenei tábor a metropólia szervezésében.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita régi szándéka volt, hogy a tábor létrejöjjön, hiszen a társegyházaknál (evangélikus, református, római katolikus) már évtizedek óta hagyomány a nyári közös éneklés.

Feltehetően az évről évre megrendezett liturgikus énekverseny népszerűségének is köszönhető az, hogy minden várakozást felülmúlva ötven gyermek jött el az ország különböző részeiből erre a hétre. A megmérettetés legjobbjai számára a tábor ingyenes, de rajtuk kívül is sokan, óvodásoktól a gimnazistákig jelentkeztek e néhány napra.

A metropolita nemcsak megálmodója, hanem aktív részese is a tábornak, hiszen az egyik csoport az ő irányítása alatt sajátíthatja el az alapdallamokat (a tropárt, a kontákot, a sztichirát) – nyolc hangon, illetve az előverseket. A főpásztor mellett öt pedagógus vezeti be a liturgikus énekek világába a fiatalokat.

Egy napra jut két hang, illetve hat dallam. Ez egyáltalán nem kevés, főleg úgy, hogy még kottát sem kapnak a gyermekek, hanem hallás után tanulják meg az énekeket – magyarázta Kocsis Fülöp metropolita. – De ez életszerű is, hiszen a görögkatolikus énekeskönyvekben csak a szöveg található meg, kotta nem. A csoportvezetők elmagyarázzák a dallamok vázát is, és persze a szövegeket is átbeszélik, hiszen ezek mind föltámadási énekek – így egy kis teológiát is érintenek.

Délelőttönként csoportos foglalkozásokon vesznek rész a táborozók a szakkollégiumban, délutánonként pedig közös éneklés veszi kezdetét Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy és énekművész vezetésével. A zenei szakember szerint nagyon fontos, hogy azt a rendkívül gazdag örökséget, ami évszázadok óta nemzedékről nemzedékre öröklődik a Görögkatolikus Egyházban, tovább lehessen adni a gyerekeknek, mégpedig élményszerűen.

Tekintve, hogy énekelni az egyik legjobb dolog a világon, és igazából a kisgyerekek mindent eldalolnak, amit jól megtanítanak nekik; ha a liturgikus dallamvilágot sikeresen átadjuk, örömmel fogják énekelni majdan gyermekeiknek is – hangsúlyozta Bubnó Tamás.

Délutánonként a liturgikus énekeket felváltják majd a népi dallamok, ezek elsajátítását Tirpák Ferenc egyházzenész segíti.

A szakmai munka mellett persze a lazításra is jut majd idő: táncház, városnézés, sorversenyek, különféle játékos foglalkozások teszik majd még emlékezetesebbé a tábort, ami csütörtök este hangversennyel zárul. Ennek során a táborozók Bubnó Tamás karnagy vezényletével adják elő a héten megtanult énekeket.

Forrás és fotó: Hajdúdorogi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria