Új kenyeret áldottak meg a kecskeméti Wojtyła Barátság Központban

Hazai – 2019. augusztus 23., péntek | 13:22

Megáldották az új kenyeret augusztus 16-án a kecskeméti Karol Wojtyła Barátság Központban. Az ünnepségen Kecskemét elöljárói mellett lengyel vendégek is részt vettek, köztük Szent II. János Pál pápa szülőföldjét képviselve a Krakkói Főegyházmegye, valamint Wadowice testvérváros és Lengyelország budapesti nagykövetségének küldöttsége.

A népkonyhaként és nemzetközi kulturális találkozóhelyként egyaránt működő Karol Wojtyła Barátság Központban együtt ünnepeltek a szociális intézmény gondozottjai, támogatóik és a lengyelországi meghívottak.

A vendégeket elsőként Farkas Pál, a Wojtyła Ház önkéntes programszervező munkatársa köszöntötte. Az eseményen részt vett Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek; Jerzy Snopek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete; Zdzisław Sochacki kanonok, plébános a Krakkói Főegyházmegye képviseletében, továbbá Bartosz Kaliński, Wadowice polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere; Salacz László országgyűlési képviselő; Horváth Attiláné, a kecskeméti Városi Szociális Közalapítvány elnöke, valamint Jeney Gábor, Soltvadkert plébánosa, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Dél-alföldi Regionális Központjának régióvezetője.

Elsőként átadták és megáldották a Wojtyła-napórát, melyet az épület előtti téren állítottak fel alig egy héttel korábban. Szemereyné Pataki Klaudia polgármester és Zdzisław Sochacki kanonok beszédet mondott, majd Finta József kecskeméti plébánossal együtt megáldották a sajátos időmérőt. „Rendkívül meghatott vagyok, mert eddig nem is gondoltam, hogy II. János Pál pápa szellemi hagyatéka, szeretete, irgalmassága ilyen komolyan hatott a világra” – fogalmazott Zdzisław Sochacki.

Ezt követően Bartosz Kaliński, Wadowice polgármestere felelevenítette városa szülöttje, Karol Wojtyła életútját. Kitért a szent pápa gyermekkorára is: a kis Karol a konyhaablakból gyakorta figyelte a közeli templom előtti napórát, melyen e feliratot olvasta: „Az idő szalad, az Örökkévaló vár.”

Az ünnepség második részében az épület előtti Szegények Kenyere-keresztnél helyeztek el koszorúkat; üdvözlőbeszédet mondott Finta József plébános. Ezt követően Bábel Balázs érsek megáldotta a magyar és lengyel nemzeti színű szalaggal átkötött kenyereket. A lengyel vendégek a kecskeméti városvezetéssel együtt szelték fel és osztották szét a vekniket a jelenlévők között.

Az esemény Kő Ferenc kecskeméti festőművész kiállításának megnyitójával zárult. A kiállított nyolc festmény sajátossága, hogy fénynél, illetve sötétben, UV-megvilágítás alatt más-más jelenetet ábrázolnak. A megnyitón Jerzy Snopek nagykövet mondott beszédet, Szent II. János Pál pápa érdemeit méltatva.

Forrás és fotó: Tódor Norbert/Wojtyła Barátság Központ

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria