Új közép-európai jezsuita provincia jött létre

Megszentelt élet – 2020. augusztus 4., kedd | 18:10

2021. április 27-től négy provincia egyesül az új közép-európai provinciában: Ausztria, Németország, Litvánia-Lettország és Svájc jezsuita közösségei. Az új provincia vezetője Bernhard Bürgler kelet-tiroli osztrák rendtag, pszichoterapeuta, aki 2014 óta áll az osztrák rendtartomány élén.

Az új közép-európai jezsuita provinciának 442 ignáci szerzetes lesz a tagja, akik 36 különböző helyen élnek közösségeikben. „Erős jel ez a növekvő nacionalizmus ellen” – kommentálta Bürgler atya az új provincia létrejöttét. „Megmutatjuk, hogy a szélesebb látókörnek megvannak az előnyei és nagyobb összhangban áll keresztény mivoltunkkal” – nyilatkozta a kölni Domradiónak nyilatkozva az osztrák jezsuita.

Úgy véli, idővel a nemzeti különbségek jelentősége csökken, és termékenyebben használhatják fel az ignáci lelkiség gazdagságát a hit, az igazságosság, a kultúraközi párbeszéd és a kiengesztelődés javára. Emlékeztetett, a jezsuita rend karizmája a kezdetektől fogva nyitott volt a világ felé. Az alapító, Loyolai Szent Ignác első társai is különböző nemzetiségűek voltak. Ignác sosem nemzeti perspektívában gondolkodott, hanem globális távlatokban.

A provinciák egyesülésének célja az erők összevonása egy olyan időszakban, amikor a pénzügyi és humán erőforrások egyre korlátozottabbak. Az osztrák jezsuita annak a reményének adott hangot, hogy az új provincia szerzetesei mindenekelőtt a lelkiség, a nevelés és a szociális munka területén lesznek majd jelen. Hozzátette, ha ezeken a területeken még jobban kiemelkednek, akkor képesek lehetnek építően hozzájárulni az Egyház életéhez és jelen lenni az emberek mindennapjaiban.

A közép-európai jezsuita provincia létrejöttét megelőzte az európai-mediterrán provincia megteremtése 2017-ben, amely egyesítette az olasz, az albán és a máltai provinciát több mint ötszáz jezsuita rendtaggal.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Jesuits.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria