Új központ jött létre a vallásszabadság kutatására Varsóban

Kitekintő – 2021. február 21., vasárnap | 18:55

A Stefan Wyszyński bíborosról elnevezett varsói katolikus egyetem új, vallásszabadságot tanulmányozó központot hozott létre. A központ február 18-i bemutatóján tették közzé az adatot: 2020-ban 170 ezer keresztényt öltek meg vallási meggyőződésük miatt, elsősorban Afrikában, de Európában is voltak halálos áldozatok.

Ez a helyzet arra figyelmeztet, hogy cselekednünk kell! – hangsúlyozta az új tanulmányi központ igazgatója, Waldemar Cisło atya.

Oda kell figyelnünk arra, ami a világban történik – szögezte le Ryszard Czekalski atya, egyetemi rektor. – Ezért döntött úgy az egyetem, hogy képzést indít az afrikai származású hallgatók számára, akiket keresztényüldözés fenyeget. A képzés elvégzése után visszatérhetnek származási országukba, hogy akár vezető szerepet is betöltsenek mind az Egyházban, mind a társadalomban.

Lengyelországban a hitük miatt üldözött afrikai és közel-keleti keresztények számára a kormány képzési lehetőséget biztosít, amit ösztöndíjrendszerrel támogat, hogy a fiatalok tanulmányaik befejeztével hazájukba visszatérhessenek és ott aktívan szerepet vállaljanak a helyzet normalizálásában.

Przemysław Czarnek, a lengyel kormány oktatási és tudományos minisztere hangsúlyozta, hogy a keresztényfóbia, a keresztények elleni gyűlölet tény, éppen ezért nagyon meg kell becsülni a vallásszabadság tanulmányi központjának létrehozását, mely nemcsak a keresztények vallásszabadságával törődik, hanem az ember alapvető szabadságával is foglalkozik.

A központ interdiszciplináris kutatásokat folytat a vallásszabadság és a keresztényfóbia jelenségéről, hírszolgáltatást nyújt az állami, nemzetközi, társadalmi, karitatív és egyházi szervezetek humanitárius segítségnyújtás területén végzett tevékenységéről; elősegíti az emberi jogok védelmét és tiszteletben tartását; tanfolyamokat, konferenciákat és szimpóziumokat szervez a témában, valamint a vallási tolerancia lengyel hagyományát tanulmányozza és mélyíti tovább.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria