Új otthonra leltek a cserkészek Szombathelyen

Hazai – 2020. július 10., péntek | 13:30

A cserkészek is birtokba vehetik az új székházukat Szombathelyen, miután a legutóbbi közgyűlésen rendeződtek ennek a feltételei – adta hírül július 6-án a Szombathelyi Televízió. A volt Epcos-telephelyen a vívóakadémia és az asztaliteniszklub csarnoka mellett elkészült a cserkészház is, de eddig üresen állt.

Horváth Attila alpolgármester elmondta, hogy a cserkészek bérelni fogják az ingatlant. A cserkészek szerették volna térítésmentesen megkapni új székházukat, de mivel az egy pályázatból készült, és a pályázat ezt kizárta, más módon valósul meg az ingyenes ingatlanhasználat.

A közgyűlési döntés értelmében az önkormányzat a cserkészszövetség alapítványával ötéves bérleti szerződést köt, majd tíz évig ingyenes használatot engedélyez. A bérleti díjat az alapítvány támogatásként megkapja az önkormányzattól, így a cserkészszövetséget mindössze a rezsiköltség terheli erre az időre.

Szár Gyula Gergely, a Nyugat-magyarországi Cserkészkerület elnöke szerint az épület fenntartási költsége majdnem félmillió forint lesz havonta, aminek egy részét, a bérleti díjat az első évre önkormányzati támogatásként megkapják, és remélik, hogy az elfogadott javaslatnak megfelelően majd a következő években is így lesz ez. A cserkészvezető szerint a rezsiköltséget albérlőtársukkal, az evangélikus gyülekezettel és támogatóik segítségével ki tudják gazdálkodni.

Az új cserkészszékház megjelenésében az egykor a területen állt, 1935-ben épült nyugat-magyarországi cserkészközpontra hasonlít. Akkor a telket a város adományozta a cserkészeknek, és közadakozásból építették fel a házat. Mindössze 1945-ig használhatták, és csak a rendszerváltozást követően kaptak helyette kárpótlásul egy raktárépületet, ami nem alkalmas irodai funkcióra vagy közösségi programok szervezésére.

A Szent Márton-év keretében rendezett cserkésztalálkozó idején, 2016. július 29-én négyszáz cserkész jelenlétében Szombathely város polgármestere és a Magyar Cserkészszövetség ügyvezető elnöke aláírta azt a szándéknyilatkozatot, hogy ez az épület kerüljön vissza a cserkészek birtokába, használatba vehessék – mondta el Nagylaki András, a Boldogulás Ösvényein Alapítvány kuratóriumi elnöke. – Ekkor született az az elképzelés, hogy eredeti formájában építsék vissza az épületet.

Az új épület földszintjén díszterem, öltözők és irodahelyiség található, az emeleti termek alkalmasak oktatási célokra is. A tervek szerint az épületet a szomszédos Reményik-iskola is használja majd tanítási időben.

Forrás és fotó: Szombathelyi Televízió/Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria