Újabb harangokat emeltek be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház tornyába – KÉPRIPORT

Hazai – 2022. szeptember 28., szerda | 17:43

A szeles időjárás ellenére szeptember 28-án sikerült a győri Nagyboldogasszony-székesegyház tornyába felemelni négy harangot. Így most már csak a legnagyobb harangot lehet a templom előtt, testközelből megtekinteni.

Egy kalapács segítségével szólaltatta meg Veres András győri megyéspüspök a négy kisebb harangot, mielőtt a magasba emelte volna őket a daru.

A Szentháromság-harangot várhatóan holnap emelik a toronyba.

*

Szeptember 13-án, a győri Nagyboldogasszony-székesegyház felszentelésének ünnepén szentelte fel Veres András megyéspüspök és Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök a templomtornyokba kerülő új harangokat.

Veres András az eseményen elmondta: „Egykor hét harang lakott a toronyban. Később, az első világháborúban rekviráltak négyet, majd a második világháború folyamán használhatatlanná vált három harangból öntötték a ma is szolgáló Magyarok Nagyasszonya-harangot. Most megérkeztek a harang testvérei. Nagy ünnep ez a Győri Egyházmegye számára. A harang Istenre irányítja figyelmünket.”

Az ünnepről szóló tudósítás ITT olvasható.

Szeptember 21-én emelték be a győri Nagyboldogasszony-székesegyház tornyába az új harangok egyikét. A Passauban öntött harangok legnagyobbika 4 tonnás és mintegy két méter átmérőjű, a legkisebb 270 kilós és közel nyolcvan centiméter átmérőjű.

Forrás: Győri Egyházmegye; MTI

Fotó: Győri Egyházmegye; MTI/Krizsán Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria