Újévi fogadást rendeztek a veszprémi Pannon Egyetemen – Várszegi Asztrik mondott köszöntőt

2019. január 10. csütörtök, 13:38

Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát mondott ünnepi beszédet Veszprémben, a Pannon Egyetem aulájában a január 5-én tartott újévköszöntő fogadáson.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az idei ünnepségen kiemelték, hogy az elmúlt esztendő végén Veszprém városa elnyerte az „Európa kulturális fővárosa” címet, melyet 2023-ban viselhet majd. „Hatalmas erőfeszítésre, kitartásra és hitre lesz szükség, hogy ezt az évet megvalósíthassuk – de együtt sikerül” – hangzott el a köszöntőben.

Az elnyert címhez gratulált ünnepi beszéde elején Várszegi Asztrik nyugalmazott pannonhalmi főapát is, aki a bencés regula alapján a hatalom és tekintély kapcsán rámutatott: Szent Benedek 6. századi regulájának gondolatai ma is inspirálnak és irányítanak. Olvashatunk itt olyan hatalomról, mely távolságtartó, jelen van benne a félelem; a tekintélyes embert ezzel szemben elfogadják és értékelik, emberi és erkölcsi értéket testesít meg, segít másoknak, a rábízottak javát keresi. Vezetőt, apátot életmódja alapján válasszunk, ezzel kapcsolatban így fogalmaz a regula: „Amikor tehát valaki az apát nevet elvállalja, annak kettős tanítással kell vezetnie tanítványait: azaz mindazt, ami jó és szent, inkább tetteivel mutassa meg, mint szóval: úgyhogy fogékony lelkű tanítványainak szóval adja elő az Úr parancsait, a keményszívűeknek és együgyűbbeknek pedig tetteivel mutassa az isteni törvényeket.”

A monostor vezetője nem mondhat le a célokról, ugyanakkor szüksége van rugalmasságra. A vezetőnek figyelembe kell vennie a testvérek meglátásait, szüksége van a nagyvonalúságra, okosságra. Tisztelnie kell a másik embert, és elfogadni, a fiatalokra pedig különösen oda kell figyelnie – folytatta Várszegi Asztrik, végül arra biztatott, hogy hallgassunk időnként a bensőnkre, a lélekre, hiszen „a Lélek ott fú, ahol akar”; a Lélek szabaddá tesz, segít bennünket az év során, a mindennapokban.

A fogadáson a Mendelssohn Kamarazenekar zenészeiből alakult vonósnégyes adott ünnepi műsort, majd a színpadon közös koccintással kívánt boldog új évet Porga Gyula, Veszprém polgármestere; Várszegi Asztrik; Gelencsér András, az egyetem rektora és az intézmény kancellárja, Kovács Gyula.

A város és az egyetem által közösen rendezett újévköszöntő ünnepség több évtizedes hagyomány Veszprémben, melyen rendszeresen részt vesznek a helyi vezetők, a gazdasági és kulturális élet szereplői mellett az egyházak képviselői is, köztük Márfi Gyula érsek és a helyi papság.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

12:53
jakubinyi-gyorgy-ersek-kiterjeszti-csiksomlyoi-bucsut-papalatogatas-napjara-is
Jakubinyi György érsek kiterjeszti a csíksomlyói búcsút a pápalátogatás napjára is

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek január 21-én ünnepi körlevelet adott ki a pápalátogatással kapcsolatban.

08:01