Újjáépült a mecsekjánosi kálvária

Hazai – 2019. június 24., hétfő | 13:54

A mecsekjánosi Szent Borbála-templom mögötti dombon található kálvária 1873-ban épült, de története során állapota többször leromlott. A kormányzati támogatásból újjáépített létesítményt június 19-én adták át.

Az ünnepség szentmisével kezdődött, melyen a helyi és a környékbeli településekről érkezett hívek gyülekezete adott hálát a kálvária megújulásáért. A szentmisét Udvardy György pécsi megyéspüspök mutatta be.

„Amikor vallási életünknek a hagyományos értékeire tekintünk, és ezt megőrizzük, vagy éppen ezek megújulnak, akkor ebben a tevékenységben kifejezzük a hagyomány iránti tiszteletet. Mert értékeljük azt, akik vagyunk. Értékeljük elődeinknek a hitét, az áldozatát, adományait, erőfeszítéseit” – mondta Udvardy György, majd kitért arra is, hogy a keresztút felújítása példamutató erővel bír a jövő nemzedék számára. „Amikor a múlt értékeit tiszteljük, és remélhetőleg a hitünk erősödik ezáltal, akkor a jövőbe is tekintünk, mert az a felelősség is érint bennünket, hogy mi lesz az a kulturális közeg, az a tér, amiben a fiataljaink növekedni fognak. Milyen lesz az? Fontos, hogy az számukra arról a Krisztusról beszéljen, arról az Atyáról beszéljen és arról az Egyházról tegyen tanúságot, ami képes az embert szeretettel körülvenni, éltetni, támogatni. Az ember kérdéseit megismerni és az ember kérdéseire Krisztusban mint az Isten fiában választ adni.”

Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár üdvözlőbeszédében külön kiemelte és megköszönte a kálvária újjáépítése mögötti civil, egyházi és kormányzati összefogást, amelyet példaértékűnek titulált. „Egyik részről a kulturális érték fontos. De másik oldalról, ami a legfontosabb, a keresztény hívő emberek számára, az a kálvária, a keresztútjárás és ezzel együtt a feltámadás. Ez mindig legyen ott előttünk. Kereszténységünket, hogyha megőrizzük, akkor biztos, hogy az utódaink, a gyerekeink, unokáink, dédunokáink is ezt látni fogják. Mi 140 évet, közel 150 évet nem fogunk megélni. Ez a kálvária néha elpusztult, néha megújult. De mégiscsak itt van. És ha önök őrzik a hitet, őrzik a kereszténységet, ezáltal a kultúrát és a megmaradást is őrizni fogják.”

A felújítás a 2011 óta indított „Keresztény értékek megőrzése, megújítása” című programba, valamint a helyi városfejlesztési tervbe illeszkedik, amely az infrastruktúra felújítása mellett az emlékhelyek helyreállítását, létrehozását is érinti, mondta Polics József, Komló polgármestere. „A feltámadás, a megújulás lehetőségét üzeni. Én bízom benne, hogy aki végigmegy a kálvárián, annak ebben az érzésben lesz része. Bízom abban is, hogy ez a kegyhely egy közösségépítő találkozóhellyé fog válni a komlóiak és a Komló környékén élő emberek számára” – emelte ki a polgármester.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria