Újjászületett a romokból az Üdvözült Lelkek temploma L’Aquilában

Kitekintő – 2018. december 5., szerda | 19:20

December 6. és 8. között rendezik meg az újjászületés ünnepét a közép-olaszországi városban annak örömére, hogy olasz és francia állami támogatással helyreállították a 2009-es súlyos földrengésben megsérült Segítő Szűz Mária-templomot, közismert nevén az Üdvözült Lelkek templomát.

Közel tíz évvel a 2009. április 6-án történt pusztító földrengés után, amely romba döntötte L’Aquila városát és 309 ember életét követelte, az abruzzói város kezdi felemelni fejét.

A XVIII. századi egyházi építészet egyik kiemelkedő példájának számító templomot 1714-ben kezdték építeni, hogy emléket állítsanak az 1703-ban bekövetkezett földrengés áldozatainak. A 2009-es földmozgás idején a Valadier által épített kupola összeomlásáról készített felvétel körbejárta a világot. Franciaország a G8-ak L’Aquilában rendezett csúcstalálkozóján örökbe fogadta a templomot, és 3,25 milliárd eurót biztosított a helyreállításra, amelynek munkálatait 2014-ben kezdték meg.

Az újjászületés ünnepén, december 6-án a város bíboros-érseke és a helyi, illetve önkormányzati hatóságok képviselői mellett jelen lesz a francia kormány küldöttsége, az olasz elnök és az Európai Unió elnökségének képviselője is. December 7-én tartják a templom felszentelését – a szentmisét Giuseppe Petrocchi bíboros mutatja be, koncelebrálnak az abruzzói és molisei püspökök, valamint a francia egyház képviselői. December 8-án egy koncerttel avatják fel az 1897-ben készült orgonát, amelyen Filippo Sorcinelli, a párizsi Notre Dame orgonistája játszik. Az ünnepségeken részt vesz a városban 2009–2010-ben született közel ezer gyermek, akik az újjászületés élő tanúságtevői. Szüleik és tanáraik kísérik el őket a rendezvényekre.

Az Üdvözült Lelkek templomának újranyitása hatalmas jelképes erővel bír a város lakói számára, akik újra el akarják foglalni az életük legfontosabb helyeit, közöttük a templomot. 2009 óta L’Aquilát nevezik Európa legnagyobb építkezési területének, mindez a bizonyítéka annak, hogy a szenvedés és a gyász ellenére képes talpra állni.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ANSA

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria