Ismét szentmisén ért támadás keresztényeket Nigériában

Kitekintő – 2022. június 21., kedd | 13:39

Negyven embert elraboltak, hármat meggyilkoltak Nigériában június 19-én a robuhi katolikus Szent Mózes-templom hívei elleni támadás során a Kaduna állambeli Kajuru önkormányzati területen. A fegyveres férfiakból álló terrorista csoport a reggeli szentmisén támadt a hívekre, válogatás nélkül tüzelve rájuk.

A Nigéria középső részén történt lövöldözésben hárman életüket vesztették; mások megsérültek, ki könnyebben, ki súlyosabban, őket kórházba szállították. Körülbelül negyven ember eltűnt, úgy vélik, a fegyveresek rabolták el őket.

Hivatalos források szerint az elkövetők motorral érkeztek, és több különböző falura is rátámadtak, Ungwan Fadától indulva. Robuh faluban a baptista Maranatha-templomban és a katolikus Szent Mózes-templomban törtek a hívek életére.

Robuh falut egyszer már megtámadták idén január 5-én, és korábban 2020. április 27-én is. Emiatt a katolikus és metodista egyházközségek úgy határoztak, hogy vasárnapi szertartásaikat reggel 7 órakor tartják meg, hogy a résztvevők minél hamarabb haza tudjanak érni. Ezúttal azonban a támadók éppen nem sokkal reggel 7 óra után, a szertartások idején érkeztek meg. Az elrabolt emberek rokonai most arra várnak, hogy  váltságdíjat követeljenek tőlük, hogy újra találkozhassanak szeretteikkel, még ha – az eddigi tapasztalatok alapján – valószínűleg minden vagyonukat el is kell adniuk.

Mint ismeretes, június 5-én, vasárnap körülbelül negyven hívő vesztette életét az owói Xavéri Szent Ferenc-templom elleni támadás során Ondo államban, Nigéria délnyugati részén.

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás és fotó: fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria