Ülésezett a Bíborosi Tanács

2016. szeptember 16. péntek 14:27

Szeptember 14-én Greg Burke szentszéki szóvivő sajtótájékoztatón számolt be a kilenctagú Bíborosi Tanács 16. üléséről, amelyet a Szentatya részvételével szeptember 12–14. között tartottak meg.

Lelkipásztori elfoglaltságai miatt  nem vett részt az összejövetelen Lauren Monsengwo Pasinya bíboros, kinshasai érsek. Ferenc pápa szeptember 14-én, szerdán délelőtt általános kihallgatást tartott, így nem volt jelen az ülés ezen részén. Szeptember 12-én és 13-án reggel a bíborosok a Szentatyával együtt szentmisét mutattak be a Szent Márta-ház kápolnájában.

A megbeszélések reggel kilenctől fél egyig, majd délután fél öttől este hétig tartottak. A bíborosok főleg azt tárgyalták meg, hogy a Római Kúria egyes dikasztériumai hogyan tudnák még jobban szolgálni az egyház küldetését. Ez alkalommal elsősorban a Klérus Kongregációja, a Püspöki Kongregáció, a Katolikus Nevelésügyi Kongregáció és a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa működésére fókuszáltak.

Marc Ouellet bíboros, a Püspöki Kongregáció prefektusa az egyik ülésen beszámolt a testület munkájáról, valamint a Latin-Amerikai Pápai Bizottság tevékenységéről. A bíborosok azt a kérdést vizsgálták meg, hogy egy püspöknek milyen spirituális és lelkipásztori hozzáállásra van szüksége napjainkban.

Ezt követően megvitatták a Szentszék diplomáciai szolgálatának témáját, az apostoli nunciusok képzésének és feladatainak kérdését, különös tekintettel arra a nagy felelősségükre, amely a püspökjelöltek kiválasztásában hárul rájuk.

A Bíborosi Tanács tanulmányozta az „igazságosság diakóniájának” témáját is, valamint egy terjedelmes aktacsomót a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa szerepéről.

A bíborosi testület tagjai megvizsgálták a reformfolyamatban megtett legutóbbi lépéseket, különös tekintettel az Átfogó Emberi Fejlődés Előmozdításának Dikasztériuma létrehozására.

A Kommunikációs Titkárság a bíborosok elé terjesztett egy dossziét a szektorban végbemenő reformról és a tervezett következő lépésekről.

Végül a Gazdasági Titkárság prefektusa, George Pell bíboros beszámolt a dikasztérium működésének legutóbbi fejleményeiről, majd Sean O’Malley bíboros ismertette az általa vezetett testület, a Kiskorúak Védelmének Pápai Tanácsa tevékenységét.

A Bíborosi Tanács következő ülését idén december 12–14-ig tartják.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38