Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Hazai – 2019. december 5., csütörtök | 13:10

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) december 3-án és 4-én megtartotta téli rendes ülését. Az ott elhangzottakról Tóth Tamás, a testület titkára számolt be a sajtónak december 5-én Budapesten.

Idén is elindult a Katolikus Karitász karácsonyi segélyakciója Tárjátok ki szíveteket címmel, amely során a rászoruló családokat segítik a téli időszakban és karácsonykor. A bekacsolódás módjairól ITT tájékozódhatnak.

A testület meghallgatta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek beszámolóját a 2020-ban Budapesten megrendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) előkészületeiről. A bíboros kiemelte, hogy az ország minden részéből várják a fiatalokat, elsősorban a katolikus iskolák felsőbb évfolyamainak tanulóit és a plébániák szervezésében a ministránsokat, különösen szeptember 19-én és 20-án, hogy együtt szolgálhassanak a szombati Kossuth téri szentmisén, amely után a hívek gyertyás körmenetben vonulnak az Andrássy úton keresztül a Hősök terére; valamint a vasárnapi Statio Orbis záró szentmisére, szintén a Hősök terén, ahol közösen kérjük Isten áldását az országra és az egész világra. A programokra várják a regisztrációkat az iec2020.hu honlapon keresztül.

A püspökök döntése értelmében a konferencia által alapított Szent Gellért-díjat a továbbiakban a katolikus közoktatásban dolgozó katekéták is megkaphatják.

A püspökök testülete elfogadta Lukács László piarista szerzetes lemondását a Vigilia című katolikus folyóirat főszerkesztői posztjáról. Utódjául a konferencia január 1-jei hatállyal Görföl Tibor korábbi főszerkesztő-helyettest nevezi ki.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia döntése értelmében Pro Cultura Christiana díjat adományoz Lukács Lászlónak, amellyel elismeri a katolikus kultúra továbbadásában végzett több évtizeden átívelő munkásságát.

A konferencia minden évben dönt a római Pápai Magyar Intézet következő akadémiai évre felszabaduló ösztöndíjas helyeinek betöltéséről, az üresedő helyekre a 2020/2021. tanévben is új növendékek érkeznek.

A következő ökumenikus imahét 2020. január 19-tól 26-ig tart. Az imahét anyagát a máltai keresztény testvérek állították össze, amelynek központi igéje így hangzik: „…nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk…” (ApCsel 28,2) Az országos ünnepi nyitó istentisztelet január 19-én, vasárnap 18 órakor lesz Budapesten, a Kálvin téri református templomban. Szentbeszédet mond: Erdő Péter bíboros, igét hirdet: Kondor Péter evangélikus püspök.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Merényi Zita

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria