Ünnep a járványhelyzet idején a győri papi otthonban

Hazai – 2021. január 10., vasárnap | 13:05

Talán soha nem volt még ennyire meghatározó szerepe bármelyik idősek otthona életében az emberi kapcsolatoknak, a közösség összetartó erejének, mint a múlt évben. Kutrovits Klárának, a Győri Egyházmegyei Papi Otthon intézményvezetőjének jegyzetét adjuk közre.

Minden intézmény kapuja rövidebb-hosszabb megszakításokkal, de bezárt, illetve korlátozott és szigorúan szabályozott látogatási renddel, országosan elrendelt kijárási tilalommal működött. Máshogy kell és kellett élnünk, dolgoznunk, a napok megváltozott ritmust vettek fel, több szakmai feladattal és kihívással, folyamatos „újratervezéssel”, néha bizonytalansággal, esetleg aggodalommal szembesülve.

A Győri Egyházmegyei Papi Otthonban az adventi időszakban elmaradtak a korábbi években megszokott ünnepi összejövetelhez szükséges szervezési feladatok, lelassult az idő, zajmentessé vált, elcsendesedett a közvetlen környezetünk.

Mindenkiben – akár kimondatlanul is – ott lapult a hiányérzet: oly jó lenne találkozni, együtt lenni, közösen ünnepelni, hozzátartozókat, látogatókat fogadni.

Az adventi gyertyák gyújtásával, várakozással készülve Jézus születésének ünnepére, előtérbe került az intézményen belüli együttlét öröme, a szeretet lényege és ereje. A szeretet, melyre nincs negatív hatása a járványnak, a bezártságnak, a külvilág – bentről érzékelhető – tompulásának.

Élve a mai kor lehetőségével, internet és tablet segítségével természetesen nem maradt el a hozzátartozókkal történő kapcsolattartás,

ami a szeretett személy általi személyes jelenlét, ölelés, simogatás hiányát ugyan nem pótolta, de a hangja, mosolya örömet szerez, türelmes várakozással, reményteli szívvel tölti el az idős embert, bízva a mielőbbi találkozásban.

A karácsony ünnepe egymáshoz vezetett minket, ajándéknak érezve az együttlétet, a szeretet általi összetartást. Örültünk az adott és megélt lehetőségnek, hittel tekintve a jövőre.

Az ünnepi szentmise, közös vacsora, köszöntés, ajándékozás kizárólag a papi otthon lakóinak részvételével és a műszakban dolgozó ápolóval zajlott. Hálával töltött el mindannyiunkat, hogy

Veres András megyéspüspök karácsony szent napján videohívás során köszöntötte a közösséget, atyákat, gondozottakat, munkatársakat, majd minden lakót megszólítva átadta karácsonyi jókívánságát.

Az intézményben dolgozó valamennyi munkatárs elkötelezett az idősek, betegek, elesettek iránti szolgálat terén, a járványhelyzet miatt megnövekedett egészségügyi és pszichés megterhelés ellenére áldozatos munkával, fegyelmezett magatartással tevékenykednek, az ellátottak részére szeretetteljes ápolást nyújtanak. Számunkra az intézményben az advent gyertyáinak meggyújtásával, a hit, remény, öröm és szeretet lángjánál, majd az Úr eljövetelének ünnepén szinte tapinthatóvá vált Teréz anya méltán sokszor idézett gondolata, mely szerint

„Nagy dolgokat tenni nem tudunk, csak kicsiket, nagy szeretettel”.

Forrás: Győri Egyházmegyei Papi Otthon/Győri Egyházmegye

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria