Ünnepeltek a tevékeny szeretet képviselői

Hazai – 2019. május 25., szombat | 17:48

Első alkalommal szerveztek családi ünnepnapot az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Szent Erzsébet Karitász Központjának munkatársai, a régiók önkéntesei és családjai részére május 25-én, a Szent István-bazilika altemplomába, melyet megelőzően Erdő Péter bíboros, prímás celebrált szentmisét.

A szentmise kezdetén Csorba Gábor állandó diakónus köszöntötte a papokat, diakónustársait, a Karitász dolgozóit és a megjelent önkénteseket. Mint mondta, ma ünneplik a negyedszázaddal ezelőtt megalakult egyházmegyei régiók szeretetteljes és szakszerű szolgálatát. Ők teszik a világ számára láthatóvá Isten szeretetét, az ő nevében és a vele való egységben végzett szeretetszolgálatuk által. Ezáltal ők az Egyház küldetésének hitelesítői.

Erdő Péter bíboros, prímás, az egyházmegye főpásztora homíliájában a szombati evangéliumi részhez kapcsolódva kiemelte, hogy Szent János evangéliumának felolvasott szakasza a tanítványoknak, sőt a kiválasztott apostoloknak a világhoz való viszonyát ábrázolja. Hozzátette, ma is időszerű, hogy bizalmat, reményt, értelmet vigyünk a világ csüggedtségébe; szeretetet a gyűlölködés, a bizalmatlanság helyett. A főpásztor hálát adott Istennek mindazért a kegyelemért, amit az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Karitászának munkatársai kaptak az elmúlt 25 évben. Hangsúlyozta: az Esztergomi Főegyházmegyei Zsinat eredménye volt, hogy újra tudatosítani lehetett a plébániai Karitász-csoportok értékét, ezért is volt fontos pillanat, amikor negyed évszázada jogi személyként megalakult a Szent Erzsébet Karitász Központ, amely az egész egyházmegye karitatív szervezete lett. A bíboros köszönetet mondott a diakonális szakterület korábbi és jelenlegi helynökének, Nagy Károly és Écsy Gábor atyának, minden dolgozónak és a Karitász önkénteseinek, akik önzetlen munkájukkal hitelessé teszik az egyházmegye egészének szolgálatát.

A főpásztor a szentmise végén kiemelte, hogy a rászoruló emberek segítése az Egyház tanúságtételének egyik legfőbb formája. A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra készülve ezért határozták el, hogy a nyitó szentmise előtti napon, 2020. szeptember 12-én a rászorulóknak az egész országra kiterjedő szeretetvendégséget szerveznek. Budapesten a II. János Pál pápa téren lesz az esemény, ahol nem csupán ételosztást tartanak, hanem asztaloknál, együtt fogyasztanák azt el a rászorulókkal, ezzel is jelezve, hogy mindannyian összetartozunk. Emellett a kongresszus idején a Műcsarnokban kiállításon szeretnék bemutatni a magyarországi Karitász emberekért végzett szolgálatát.

A szentmise után a Karitász Családi Ünnep résztvevőit az altemplomban elsőként Erdő Péter bíboros köszöntötte. Felidézte, hogy a 2017-ben elhunyt Joachim Meisner kölni bíboros vezette egyházmegye mennyi segítséget, karitatív szolgálatot végzett szerte a világban. Amikor a főpásztort megkérdezték, hogy milyen jellegűnek kell lennie ennek a munkának, milyen hatótávolságba kell elérnie, akkor mindig azt felelte, hogy arányosságra van szükség. Az igehirdető szavunk és a segítő kezünk egyforma távolságra kell hogy elérjen. Ha a szavunk hallatszik, de a segítő kezünkből semmi nem érzékelhető, akkor kevés lesz a hitele a szavunknak is. Ha pedig csak a tevékenység látszik, akkor olyanok vagyunk, mint bármelyik kormányközi civil szervezet. A keresztény karitász lényege tehát a Krisztus iránti szeretet megnyilvánulása embertársaink felé. Köszöntőjében Erdő Péter bíboros kiemelte: nagy öröm számára, hogy az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye Karitásza körülbelül ugyanolyan távolra tudta elvinni a segítő szeretetet, mint amennyire az Egyház igehirdetése elért. A bíboros hangsúlyozta azt is, hogy az önkéntesek munkája tanúságtétel is egyben, de köszönet illeti a családtagokat is, hogy segítik, hozzájárulnak e tanúságtételhez.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója a családi ünnep résztvevőit köszöntve kiemelte, hogy különösen hálás Istennek azért, hogy a Szent Erzsébet Karitász Központ huszonöt éves múltjából huszonegy éven át ő is részese lehetett a munkájuknak. Mint mondta, az elfoglaltság mellett nagyon sok örömet szerzett neki a szolgáló szeretetben végzett tevékenység. Sok jólelkű, segíteni akaró embert ismert meg. Az országos igazgató szólt arról is, hogy május 24-én, Rómában megnyílt a 21. Nemzetközi Karitász Konferencia, melyet Ferenc pápa nyitott meg. A szentmisén a pápa hangsúlyozta, hogy Jézus azt kéri: maradjunk meg őbenne, nem azt, hogy maradjunk meg ötleteinknél. Azt kéri, hogy ne mi akarjunk mindent ellenőrzés alatt tartani, irányítani. Bízzunk egymásban, adjuk oda magunkat a másiknak. Ferenc pápa szólt arról is, hogy alázatra és a közösség érdekében sokszor lemondásra is szükség van.

A családi nap agapéval folytatódott, hogy aztán az idősebbek és a fiatalok, házaspárok és egyedülállók, a háromszáznál is több résztvevő megtalálja a számára legkedvesebb, legérdekesebb programot. A zenei programok mellett gyerekeknek volt lufifújó verseny, felállítottak játszósarkot, voltak kézműves-foglalkozások, lehetett mézeskalácsot díszíteni, óriás társasjátékot játszani, de a Szent Erzsébet Szenvedélybeteg-segítő Lelki Központ is bemutatkozott, ismertetve az ott folyó munkát.

Fotó: Merényi Zita

Bókay László/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria