Ünnepséget tartottak a katolikus tábori lelkészek napján Budapesten

Hazai – 2022. június 28., kedd | 13:09

A katonalelkészek védőszentje, Kapisztrán Szent János születésének évfordulója (június 24.) a katolikus tábori lelkészek napja. Ebből az alkalomból tartottak ünnepséget Budapesten, a Katolikus Tábori Püspökségen június 23-án, csütörtökön.

A vendégeket köszöntve Berta Tibor dandártábornok, katolikus tábori püspök elmondta: büszkeség tölti el, hogy a tábori lelkészek az elmúlt huszonnyolc évben a magyar katonákkal együtt szolgálhattak. Mint fogalmazott, amikor 1994-ben újrakezdték szolgálatukat, a Magyar Honvédség vákuumban volt.

„Az elmúlt huszonnyolc esztendőben több eredményt és sikert elértünk. Persze voltak kudarcaink is, de ezekből is sokat tanultunk” – mondta Berta Tibor, hozzátéve: számos cél és feladat áll előttük, amelyeket a történelmi múlt örökségéből és kincseiből kell megvalósítani. „A szolgálatunk középpontja az ember, a katona. Az a célunk, hogy az embert és a katonát elvezessük az üdvösségre” – fogalmazott.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter ünnepi beszédében elmondta, hogy amikor készült a rendezvényre, eszébe jutott a 2000-ben elhunyt Tabódy István katonatiszt, későbbi pap, akinek példája kiválóan felhívja a figyelmet arra, hogy mindannyiunk közös küldetése a haza szolgálata. Másrészt megtalálta az Úrhoz vezető utat, és ezt katonaként tudta önmaga, az Egyház és embertársai szolgálatába állítani.

„A tábori lelkészi szolgálat alapításában még részt tudott venni. Rá emlékezve is szeretném megköszönni azt a szolgálatot, amit a tábori lelkészi kar a hadseregnek és azon keresztül a hazának tett és tesz” – fogalmazott a honvédelmi miniszter.

A rendezvényen – amelyen mások mellett részt vett Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes; Bozó Tibor vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnoksága törzsfőnöke; illetve Jákob János dandártábornok, protestáns tábori püspök – Kveck Péter, hazánk korábbi egyiptomi nagykövete A lovagi eszme megvalósulása a változó világban – A Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tegnap és ma címmel tartott előadást.

Forrás: Honvédelem.hu / Katolikus Tábori Püspökség

Szöveg: Szűcs László

Fotó: Szabó Lajos zászlós

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria