Útravaló – 2019. október 19.

Nézőpont – 2019. október 19., szombat | 5:00

Napról napra közreadjuk a napi olvasmányokhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Októberben Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

A hit az üdvösség föltétele és Isten szavának elfogadása. Ám aki saját hibáján kívül nem ismeri a kinyilatkoztatás Istenét, azt az Úr ezer és egy módon üdvözítheti. Globalizált korunkban azonban a szabad akarat birtokában mindenki számára elérhető Isten szava és megvalósítható a tanítása szerint való élet. Isten senkitől nem tagadja meg hitet adó kegyelmét. A hit pedig az ember szabad meghajlása Isten tekintélye előtt. Ez föltétele a hitnek. A Szentírás a hite miatt magasztalja Ábrahámot, aki az üdvtörténet történelmi hajnalán Istenhez igazodva merte végigjárni élete útját. A nagy próbatételek ellenére is töretlen maradt a hite, s ez tette őt minden hívők atyjává. A hit nem e világon igazolt ismeret. A hitben csak tükör által, homályosan látunk. Hitünk soha nincs ellentétben az emberi tudással, de elutasítása kizár az üdvösségből.

* * *

Seregély István emeritus egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben az Adoremusba elmélkedéseket írjon. A lelkipásztorkodásnak ez a formája sokakat megérintett, számos elismerő levél és szóbeli közlés érkezett szerkesztőségünkhöz, melyekben az olvasók kimagaslónak tartották írásait, örömmel olvasták Útravaló-gondolatait. Érsek úr előre dolgozott. Karácsony előtt már a 2020-as évre készítettük elő a közös munkát. Ezután érkezett a fájdalmas hír, hogy papi életét befejezve az Örök Hazába költözött. Amikor megköszönjük a Teremtőnek életét és a tehetséget, mellyel megajándékozta, kegyelettel emlékezünk rá, és olvassuk az Adoremus októberi számában eligazító tanítását. Requiescat in pace!

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria