A vallási vezetők Münchenben emlékeznek meg a szeptember 11-i tragédiáról

Kitekintő – 2011. szeptember 6., kedd | 12:39

A New York-i Ground Zeróval, az ikertornyok helyével élő összeköttetésben Európa legnagyobb rendezvényére kerül sor szeptember 11-én Münchenben. A nemzetközi béketalálkozóra érkező nagy világvallások képviselői közösen emlékeznek meg a tragikus eseményről.

Szeptember 11-én, vasárnap délután 14 óra 46 perckor, New York-i idő szerint reggel 8.46-kor, az ikertornyok megtámadásának időpontjában a bajor város Marstallplatz terén gyűlnek össze a vallási vezetők, hogy megemlékezzenek a 10 évvel ezelőtt történt tragikus eseményekről, ahol élő videoösszeköttetésben lesznek az ikertornyok helyszínével. A rendezvényen jelen lesz Christian Wulff, a Német Szövetségi Köztársaság államfője. A kezdeményezést a Sant’Egidio Közösség és a München-Freising-i Főegyházmegye indította el. A Sant'Egidio Közösség a II. János Pál pápa kezdeményezésére 1986-ban Assisiben megrendezett  imatalálkozó óta minden évben összehívja a világvallások képviselőit, hogy imádkozzanak a világ békéjéért és bizonyítsák: a vallások nem a megosztottság, hanem a béke forrásai.

Idén  a szeptember 11-i megemlékezés nyitja meg az Együttélésre ösztönözve – párbeszédben álló vallások és kultúrák címmel szeptember 11. és 13. között Münchenben megrendezésre kerülő nemzetközi találkozót. 10 évvel a terrorcselekményeket követően és 25 évvel az Assisiben megtartott béketalálkozó után most München városa fogadja be az Assisi lelkületében összegyűlő vendégeket.

Három napon keresztül jeles egyházi, közéleti személyek és politikusok tartanak előadásokat, kerekasztal-megbeszéléseket különböző témákról.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(tzs)