Valószínűleg dzsihadisták ölték meg a Burkina Fasóban holtan talált papot

Kitekintő – 2021. január 25., hétfő | 12:17

Megerősödni látszik a feltételezés, mely szerint Rodrigue Sanon, Soubaganyedougou (banforai egyházmegye) plébánosa egy dzsihadista csoport áldozatául esett. A január 19-én eltűnt pap holttestét két nappal később találták meg egy erdőben.

A nyomozók szerint a papot, akit a Soubaganyedougou-t Banforával összekötő úton, Toumousséni közelében tartóztattak fel, elrablói ölték meg, miután észrevették, hogy a rendőrség a nyomukban van. Az ilyen tettek inkább terrorista csoportokra jellemzők, mint közönséges bűnbandákra. Egy kést is találtak a pap vér borította holtteste közelében.

A katolikus pap eltűnése mélyen megrendítette a híveket, akik a Szent Péter-székesegyházban imádkoznak az elhunyt lelki üdvéért. A gyászmisén nem lesznek a templomban Sanon atya földi maradványai, mert a banforai törvényszéki bíróság (Tribunal de Grande Instance de Banfora) ügyészének kérésére a holttestet január 22-én este Ouagadougou-ba szállították boncolásra. Ott a hívek imavirrasztást szerveztek.

A Száhel-övezetben emberek milliói kényszerültek elhagyni otthonukat a dzsihadista erőszak miatt. Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint az elmúlt két évben megnégyszereződött az erőszak elől menekülők száma a Száhel-övezet nyugat-afrikai részében, ami kétmillió főt jelent az országban. A térségben több mint 850 ezer menekült van más országokból is, főként Maliból.

Az al-Kaida és az Iszlám Állam fegyveresei a Szahara peremén található félsivatagi területeken is jelen vannak: etnikai konfliktusokat gerjesztenek Burkina Fasóban, Maliban és Nigerben, s egész közösségeket kényszerítenek otthonaik elhagyására. A belföldi menekülteknek több mint a fele Burkina Fasóban van, ahol sokan kénytelenek a szabad ég alatt éjszakázni, és nem jutnak elegendő vízhez sem.

„A menekülteket befogadó közösségek teljesítőképességük határához értek – mondta Borsz Csersikov, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője. – A humanitárius segítséget nyújtókra túl nagy nyomás nehezedik, a Menekültügyi Főbiztosság arra kéri a nemzetközi közösséget, kétszerezze meg a régiónak szánt támogatását.”

Fordította: Balláné Sárközi Jáhel

Forrás: Fides 

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria