Van kiút a játékfüggőségből! – Segít a RÉV

Hazai – 2019. június 19., szerda | 15:43

Magyarországon ma 1,5-2 millió ember játszik szerencsejátékot, és ebből közel 200 ezer játékfüggőségben szenved. A Katolikus Karitász egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata a következő közleménnyel ajánlja fel segítségét.

Gondolkodott már azon, hogy mit is jelent a szerencsejáték-függőség? Mindenki játszott már totót, lottót, tippmixet, videojátékokat, sőt, az online pókerezés és más játékok is elterjedtek. De vajon hol van az a határ, amin túl már kórosnak számít a játék? Nem is olyan egyszerű meghatározni. Egy biztos, bármilyen kapcsolatban is van a játékszenvedéllyel, közvetetten biztos, hogy Ön is érintett. A játékfüggőségben szenvedő személyek ott élnek a családjában, a szomszédban, netán barátok vagy munkatársak. Vajon tudunk-e róluk? Teszünk-e értük, vagy csak végignézzük mások nehézségeit? Közösségben élünk, ahol saját életünk kihat a környezetünkre, és ahol környezetünk is hatással van ránk.

A ’90-es években a Katolikus Karitász egri RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálata készített egy plakátot: „A családban kezdődik minden… a szenvedélybetegség is”. A plakát azt üzente a világnak, hogy a szenvedélybetegség nem magán-, hanem családi ügy. Szűkebb és tágabb értelemben is. Köztünk alakul ki és közöttünk zajlanak a következményei is. A változásnak is elsődleges színtere a család, másodsorban pedig az a környezet, ami a szenvedélybeteg személyt körülveszi.

S hogy mi a segítségnyújtás első lépése? A játékfüggőséget nem lehet gyógyszeres kezeléssel megszüntetni. A játékfüggőnek meg kell tanulnia játék nélkül, „tünetmentesen” élnie. Ezt csak erős elhatározással és a játéktól való végleges tartózkodással lehet.

A RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat egyéni konzultációk, tanácsadások, csoportos terápiák, rehabilitációs programok keretében segít szakemberekkel országszerte több nagyvárosban. A segítő szolgálatok munkatársaival való kapcsolatfelvétel után kezdődhet el a személyes egyéni segítői folyamat.

A tét nagyobb, mint gondolná! 

Keresse a segítő szolgálatot: www.jatekfuggosegnelkul.hu

Forrás és fotó: RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria