Vándor József egy lépéssel közelebb a boldoggáavatáshoz

Megszentelt élet – 2008. augusztus 22., péntek | 14:08

A kubai Santa Clarában augusztus 10-én ünnepélyesen lezárult a magyar származású José Vándor szalézi szerzetes pap boldoggáavatási eljárásának egyházmegyei szakasza.

Az ünneplés a carminei szalézi plébániatemplomban zajlott, ahol Vándor atya volt az első plébános, és ahol jó pásztorként szolgált 1954-től egészen haláláig.

Vándor (Wech) József Dorogon született 1909. október 29-én. 1936-ban, közvetlenül szentelése után Magyarországról Kubába küldték rendi elöljárói (ahol Wechről Vándorra változtatta vezetéknevét).

Egy olyan társadalomban, ahol elterjedt a gyűlölet és az erőszak, ő a béke hősies tanúja volt. Hasonlított Szalézi Szent Ferencre: szelíd volt és türelmes, óvatos és buzgó, bölcsen szolgálta a lelkek érdekeit, Don Boscóhoz hasonlóan pedig az apostoli energia, a szegények iránti szeretet, a hit ereje és a csendes öröm jellemezték.

1979. október 8-án halt meg Santa Clarában, és pontosan 24 évvel később, 2003. október 8-án kezdődött meg boldoggáavatási eljárása. Az egyházmegyei szakasz befejeztével az összegyűjtött iratokat Enrico dal Covolo SDB, az eljárás posztulátora vitte Rómába.

Lengyel Erzsébet/Magyar Kurír