Varga László püspök Veni Sancte szentmisét mutatott be Kaposváron és Zalaszabarban

Hazai – 2019. szeptember 6., péntek | 13:10

A kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont tanévnyitó ünnepségét szeptember 1-jén tartották a Nagyboldogasszony-székesegyházban. A zalaszabari Sík Sándor Római Katolikus Iskola tanévnyitó ünnepségét pedig szeptember 2-án rendezték meg.

A kaposvári Veni Sancte szentmisén bemutatkozott Varga Bálint, az intézmény új igazgatója, illetve Patakné Batthyány Mónika és Vég József igazgatóhelyettesek.

A főpásztor homíliájában a lelki sebek gyógyításáról beszélt: „A felolvasott három szentírási szakaszból azt üzente számomra az Isten, hogy aki magát megalázza, azt felmagasztalják, aki pedig magát felmagasztalja, azt megalázzák. Ahhoz, hogy a gyógyítás, a gyógyulás eszköze lehessek, Jézustól kell tanulnom a szelídséget, alázatot és az irgalmasságot. Minden szentmise a kapcsolatok gyógyulásának a helye és ideje. Sokszor tehetetlenül állunk a sebeinkkel szemben. Ahogyan a fizikai bajainkkal orvoshoz megyünk, ugyanúgy lelki bajainkkal is orvoshoz kell fordulnunk. Közeledik a szentmise felajánlási része, melyben megköszönöm a kenyeret és a bort Istennek mint az emberi munka gyümölcsét, a föld termését, s felajánlom neki azzal a kéréssel és hittel, hogy ezt a kenyeret és bort az örök élet kenyerévé és italává fogja változtatni. Ugyanezt kérhetjük minden szentmisében a sebzett kapcsolatainkban, legyen az házastárssal, családdal, közösséggel, egyházzal, megköszönve és felajánlva azokat Istennek, kérve a gyógyulást.”

A szentmise végén Varga Bálint, a kaposvári Nagyboldogasszony Iskolaközpont igazgatója szólt a jelenlévőkhöz: „Célom, hogy az iskolába járó tanulók megszerezhessék a későbbi tanulmányokhoz és munkavégzéshez szükséges tudást, nevelésük pedig az iskola katolikus, keresztény szellemiségében, korunk kihívásainak megfelelően történjen. Szeretném, ha az iskolához kötődő emberek, csoportok egymást segítenék, összetartó közösséget alkotnának. Ehhez kérem az egyházmegye, a kollégák, a szülők és a diákok támogatását.”

Az igazgató szavai után Patakné Batthyány Mónika és Vég József igazgatóhelyettesek mutatkoztak be, majd Bálint Gábor vezető hittanár köszöntötte a diákokat és szüleiket, ismertetve az iskolakezdéssel kapcsolatos információkat.

A teljes prédikáció felvétele megtekinthető ITT.

Az eseményről készült videó-összefoglaló megtekinthető ITT.

* * *

Zalaszabarban Varga László megyéspüspök Kelemen István plébánossal együtt mutatta be a szentmisét a Sík Sándor Római Katolikus Iskola dolgozóiért és tanulóiért.

Egy új tanév kezdeténél állunk. Az emberi élet lényegéhez tartozik a növekedés. Nektek növekednetek kell a fizikai, testi dolgokban, meg kell erősödnötök, sportolnotok kell – fordult a püspök a diákokhoz. – Örülök, hogy ebben az iskolában erre is lehetőségetek van. Legyetek egészségesek, törekedjetek arra, hogy edzettek, erősek legyetek, hogy bírjátok a kihívásokat. Ehhez nagyon sok segítséget fogtok kapni a sportban.

Az ember azonban nem csak testből áll. Az embernek van lelke, szellemi léte. Nagyon remélem, s kívánom minden diáknak és pedagógusnak, hogy növekedjenek a szellemi, lelki dolgokban is – folytatta a főpásztor. – Hiszem, hogy ez a tanév segíteni fog benneteket a növekedésben. Mindenkinek, aki itt van, növekednie kell a hitben, a reményben, s ami a legfontosabb: a szeretetben.

Az emberi élet értelme, hogy megtanuljon szeretni, s a szeretetben állandóan növekedjen. Lehettek akármilyen okosak, lehet bármilyen képzettségetek, ha a szeretetben nem növekedtek, akkor az kevés. Lehettek bármilyen erősek fizikailag, bármilyen kisportoltak, ha a szeretetben nem növekedtek, akkor az kevés. Mind a háromban egyszerre kell növekedni, s ebben segítenek a tanárok, hitoktatók, s reményeim szerint a szülők is – mondta Varga László. – Kívánom, hogy ez a tanév a növekedés eszköze legyen mindenki számára, s ha találkozunk év végén, hogy hálát adjunk ezért az évért, akkor mindenki mondhassa, hogy én már tíz centivel nagyobb lettem, és nemcsak fizikailag, hanem a szellemi dolgaimban és a szeretetben is növekedtem nemcsak tíz centit, hanem sokkal többet.

A szentmise után Csató Lászlóné intézményvezető köszöntötte a diákokat, majd az új tanulók fogadalomtétele következett.

A teljes prédikáció meghallgatható ITT.

Az eseményről készült videó-összefoglaló megtekinthető ITT.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria