Vasárnap gyűjtik a péterfilléreket a templomokban a pápa karitatív céljaira

Hazai – 2022. július 1., péntek | 13:47

A Magyar Katolikus Egyház a Szent Péter és Pál apostolok ünnepe (június 29.) utáni első vasárnap, idén július 3-án tartja a péterfillérek gyűjtését az ország katolikus templomaiban. Ferenc pápához örömmel társulunk ezen a vasárnapon, hogy ezáltal is megéljük a közösséget a világegyházzal.

A hívek a Szentatyának felajánlott támogatással segíthetik az Egyetemes Egyház sokféle igényét és a leginkább rászorulókat.

A Covid-19-világjárvány következtében kialakult helyzet, illetve a globális szinten megjelent nehézségek egyre sürgetőbbé teszik, hogy tettekkel, látható jelekkel is segítsük a Szentatya tevékenységét, az egész világra kiterjedő karitatív misszióját.

Tavaly a magyar egyház 62 millió forintnyi adományt küldött a pápa céljaira.

A Szentszék a hagyományos templomi gyűjtés mellett más módokon is elfogadja a hívek nagylelkű felajánlásait, például banki átutalással, melynek adatai: FinecoBank S.p.A. IT 52 S 03015 03200 000003501166 EUR, BIC: FEBIITM1, SWIFT: UNCRITMM, tárgy: Obolo di San Pietro (Peter’s Pence); a közlemény rovatban a nevet és teljes lakcímet kell feltüntetni.

Továbbá a Vatikán internetes oldalán keresztül a Péterfillér Hivatal online adományokat is fogad.

*

Az úgynevezett péterfillérek gyűjtése a 8. században indult el, amikor az újonnan megtért angolszászok önkéntes hozzájárulást küldtek a Szentatyának. Ekkortól alakult ki a Denarius Sancti Petri adományozásának hagyománya, amely a középkorban vált általánossá az európai országokban. Noha a reformáció korában elmaradt a péterfillérek gyűjtése, a 19. században újraéledt a szokás, majd 1870 és 1929 között a Vatikán egyetlen bevételi forrásává vált. Magyarországon 1993-ban indult újra a gyűjtés, több évtizedes kényszerű szünet után.

Forrás: MKPK Sajtószolgálat

Fotó: Pixabay

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria