Vatikáni dokumentum a nemzetközi pénzügyi rendszer reformjáért

Kitekintő – 2011. október 25., kedd | 10:06

A Szentszék Sajtótermében október 24-én mutatták be a Iustitia et Pax Pápai Tanács négy fejezetből álló jegyzékét, „A nemzetközi pénzügyi rendszer reformjáért egy egyetemes hatáskörrel rendelkező közhatóság távlatában” címmel.

A sajtótájékoztatón felszólalt Peter Turkson bíboros, a vatikáni dikasztérium elnöke, Mario Toso püspök, a tanács titkára és Leonardo Becchetti, a római Tor Vergata Egyetem gazdaságpolitika-professzora.

A világot sújtó jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság mindenkit arra hív, hogy alaposan gondolkodjon el azokról a kulturális és erkölcsi alapelvekről, amelyek a társadalmi együttélés alapját képezik – olvassuk a dokumentumról kiadott rövid tájékoztatóban. A válság arra ösztönzi a magánszektor és a közhatóságok képviselőit országos, regionális és nemzetközi szinten, hogy komolyan vizsgálják meg annak politikai, gazdasági és technikai természetű okait és a lehetséges megoldásokat.

A G20 országok vezetői 2009-es Pittsburghi Nyilatkozatukban kijelentették: „A gazdasági válság bizonyítja, hogy a felelősségen alapuló, fenntartható gazdasági tevékenység új korszakának kell elkezdődnie.”

A Szentatya Caritas in Veritate kezdetű enciklikájában megfogalmazta, hogy a válságban használnunk kell a józan ítélőképességünket és a terveznünk kell, illetve fel kell vállalni a népek, de elsősorban a jelenlegi helyzetben leginkább szenvedő országok aggodalmait. E felhívást megfogadva a Iustitia et Pax Pápai Tanács a polgári és politikai hatóságok kompetenciájának tiszteletben tartásával közzétett egy rövid jegyzéket.

A dokumentum rendszerezett formában áttekinti a pénzügyi és gazdasági válság stádiumait, valamint irányvonalakat mutat a reformokhoz, amelyeket mint viszonyítási pontokat az ENSZ és annak ügynökségei figyelmébe ajánl. Ezeknek a reformoknak olyan politikát és választásokat kellene felvállalniuk, amelyek a közjó megvalósítására törekednek helyi, regionális és világszinten. A vatikáni dikasztérium jegyzéke szerint a globális társadalmi igazságosságra vonatkozó politikai döntések a legsürgetőbbek. Olyan pénzügyi és monetáris politikát kell megteremteni, amely nem károsítja a leggyengébb országokat, viszont szabad és stabil piacokat teremt a közjó alapvető figyelembevételével. Továbbá a világ gazdag erőforrásainak méltányos elosztását kitűző politikára van szükség, amely a globális költségvetési szolidaritás eddig ismeretlen formáin keresztül valósul meg.

A G20-as csúcstalálkozó közeledtével a Iustitia et Pax Pápai Tanács dokumentuma segítséget kíván nyújtani a világ felelőseinek és minden jóakaratú embernek. A felelősség egy gesztusa akar lenni a jelenlegi és elsősorban a következő nemzedékek számára, hogy sose vesszen el egy jobb jövő reménye, valamint a bizalom a személy méltóságában és jóra való készségében.

A teljes dokumentum olasz és angol nyelven olvasható.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír

(lt)