A vatikáni napilap Hildegard von Bingen szenttéavatásáról

Kitekintő – 2012. május 14., hétfő | 15:24

A bencés szerzetesnő, Bingeni Szent Hildegard már meglevő tiszteletét hivatalosan kiterjesztették az egész Egyházra.

Hildegard von Bingent (1089–1179) nem a megszokott formában avatta szentté XVI. Benedek – olvasható a L'Osservatore Romano május 12-i cikkében.  A szent eddig a német nyelvű területekre és a bencés rendre korlátozódó tiszteletét terjesztette ki a pápa az egész Egyházra. E hivatalos lépésnek köszönhetően emléknapja bekerül a liturgikus naptárba, mely formálisan a szenttéavatásnak felel meg – emeli ki a vatikáni napilap.

XVI. Benedek május 10-én délelőtt kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szenttéavatási Kongregáció prefektusát, melynek során Bingeni Szent Hildegard tiszteletét kiterjesztette az egész Egyházra. A XII. században élt bencés apácát halála után a renden belül szentként tisztelték, ám hivatalosan soha nem történt meg kanonizációja.

Hildegard 1098-ban született Bermersheimben, és 90 éves korában halt meg Rupertsbergben. E nagy szent az egyháztörténelem viharos korszakában élt – fogalmazott XVI. Benedek pápa. 2010-ben, az egyik általános kihallgatáson tartott katekézisében is kifejezte Hildegard von Bingen személye iránti tisztelét.

A bencés rend 1916-ban vette fel Bingeni Szent Hildegard ünnepét a naptárába, szeptember 17-ére. A Szentatya döntése alapján Bingeni Szent Hildegard tisztelete ezentúl az egész Egyházra vonatkozik.

Magyar Kurír

(gj)