Védőszentjük emléknapján találkoztak a levéltárosok Csíksomlyón

2018. augusztus 16. csütörtök, 15:50

A levéltárosok védőszentjének ünnepén, Szent Lőrinc napján, augusztus 10-én a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár munkatársai találkozót tartottak Csíksomlyón, az újonnan létesült gyűjtőlevéltárban.

Beszámolók hangzottak el az egyes levéltárakról, a munkatársak a gazdasági igazgató jelenlétében megosztották a felmerült szakmai problémákat, majd megtekintették a helyszínen a néhány hónapja beindult restaurátorműhelyt és a 2016-ban kialakított levéltári raktárakat, azt követően pedig a Csíki Székely Múzeumba is ellátogattak.

A lelki ráhangolóval is egybekötött napot a Szent Péter és Pál-templomban való szentmise koronázta meg, amelyet Pál József Csaba temesvári püspök celebrált. A kétnapos találkozót másnap, szombaton a levéltárosok családtagjaival közösen szervezett piknikkel, bográcsozással zárták.

Szent Lőrinc hosszú ideig a legnépszerűbb szentek közé tartozott. Róma egyik kerülete is róla kapta nevét; Spanyolország nemzeti szentje (állítólagos hispániai származása következtében). Nevét viseli Kanada legnagyobb tengeri öble és egyik folyója; Dél-Amerikában hegyet neveztek el róla. Európában számos településnév és templom őrzi emlékét. Amikor I. Ottó császár 955-ben Augsburg mellett, Lech mezején győzelmet aratott a kalandozó magyarok felett, éppen Szent Lőrinc ünnepe volt, ezért Németországban is népszerű szent. A tisztítótűzben szenvedő lelkek, a diákok, szegények, gondnokok, könyvtárosok és levéltárosok, szakácsok, az égési sérüléseket szenvedettek és a tűzzel dolgozók védőszentje.

Forrás és fotó: Bernád Rita-Magdolna/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök