Végső búcsút vettek Kiszel Mihály atyától

Hazai – 2020. április 2., csütörtök | 10:31

Kiszel Mihály címzetes prépost, esperes 2020. március 14-én, életének 76., papságának 52. évében szentségekkel megerősítve hunyt el. Az engesztelő szentmiseáldozatot március 27-én délelőtt Marton Zsolt váci megyéspüspök mutatta be a kistarcsai Rózsafüzér Királynője-templomban. Kiszel Mihály atya földi maradványait ezt követően a kistarcsai temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az engesztelő szentmisét és a temetési szertartást a kialakult járványhelyzet miatt családi körben tartották. A szertartásokba a Váci Egyházmegye Facebook-csatornáján keresztül, élő közvetítés segítségével kapcsolódhattak be a hívek.

A Kiszel Mihály atya temetésén készült képeket a fotógalériában nézhetik meg.

*

Kiszel Mihály 1945-ben született Kistarcsán, vallásos családban. Szülei áldozatos támogatásának köszönhetően Pannonhalmán tanulhatott, ahol saját megfogalmazása szerint nagyon családias volt az iskola légköre. Itt felvételt nyert a könyvkötő szakkörbe, melynek köszönhetően önálló keresetre tett szert. Papi szolgálati éveiben sok misekönyvet, liturgikus könyvet, bibliát, anyakönyvet és imakönyvet is újrakötött. A pannonhalmi és a későbbi teológiai évek együtt határozták meg további útját. 1968. április 21-én Kovács Vince püspök szentelte pappá Vácon.

Gondosan végezte a lelkipásztori szolgálatát. Foglalkozott a fiatalokkal, szolgálati helyein az iskolákban hittant tanított, a középiskolások számára megszervezte a templomi hitoktatást. Diákjaival nyaranta színdarabot tanultak, amelyeket több településen is előadtak. Sík Sándor István király című drámája óriási sikert aratott, amit a Quo vadis, majd az Isten rabjai követett.

Nevéhez köthető a vasárnapi diákmisék, valamint a ceglédi beatmisék elindítása, amelynek hagyománya ma is él a városban. Gondosan kezelte az egyházközségek anyagi javait, és az irodai munkában is kitűnt szorgalmával.

Szívügye volt a templomok gondozása. Szolgálati helyein felújítatta a templomokat, rendbe hozatta a beltéri tárgyakat, eszközöket, szobrokat. Tataroztatta a kántorházakat, káplánlakásokat és a plébániákat. Mint nyugdíjas pap segítette paptársait.

Egyre romló egészségi állapota miatt utolsó éveiben visszatért Ceglédre.

Forrásokból összeállította: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Fotó: Lauer Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria