Veni Sanctét ünnepeltek a Pápai Magyar Intézetben

Külhoni – 2019. október 8., kedd | 12:59

Október 4-én, Assisi Szent Ferenc ünnepén Szentlélek-hívó szentmisét tartottak Rómában, a Pápai Magyar Intézetben (PMI). A szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, az intézet protektora mutatta be.

A szentmisén a házban lakó, tanulmányaikat az örök városban folytató magyar lelkipásztorokon kívül részt vett Szentmártoni Mihály SJ és Melo Lajos OP, az intézet felügyeletét ellátó Vigilancia Bizottság tagjai, valamint az intézet munkatársai.

Homíliájában Erdő Péter bíboros szentírási és az Egyház kétezer éves történetéből vett példák segítségével rámutatott a szegénység igazi jelentésére. A keresztény ember az Isten gazdagságát szemlélve felfedezi a saját szegénységét, valamint azt a tényt, hogy mindent egyedül az Úrnak köszönhet. Jézus Krisztus, bár gazdag volt, értünk szegénnyé lett, hogy az ő szegénysége által gazdagok lehessünk. Anyagi értelemben akár gazdag, akár szegény valaki, az igazi gazdagsága az Istentől van. A keresztény ember és a krisztusi közösségek számára nagy kihívás, hogy ne elégedjen meg azzal, hogy a saját erejére, tehetségére, anyagi lehetőségére támaszkodjon csak, hanem magát Krisztust adja a világnak. A római tanulmányok és tapasztalatok ebben segíthetik az ösztöndíjas atyákat, hogy e tekintetben is gazdagodva térhessenek haza.

Ebben a tanévben a Németh Norbert rektor vezette Pápai Magyar Intézetnek (teljes nevén: Pápai Magyar Egyházi Intézet) egy olasz lakó mellett hét magyar lakója van, akik négy pápai egyetemen végzik tanulmányaikat: Ádám Miklós, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye papja a Pápai Biblikus Intézetben biblikumot, Kara Nándor a Szabadkai Egyházmegyéből a Pápai Szent Kereszt Egyetemen liturgikus teológiát, Óra Krisztián a Szombathelyi Egyházmegyéből az Augustinianumban patrisztikát tanul; Füleczki István az Egri Főegyházmegyéből és Vlaj Márk a Győri Egyházmegyéből dogmatikát, Szép Attila a Pécsi Egyházmegyéből erkölcsteológiát, Versler Sándor az Egri Főegyházmegyéből pedig fundamentális teológiát tanul a Pápai Gergely Egyetemen.

Forrás: Pápai Magyar Intézet

Fotó: Versler Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria