A verbitákhoz látogat XVI. Benedek pápa

Megszentelt élet – 2012. július 4., szerda | 13:13

A Szentatya július 9-én Castel Gandolfóból a verbita rend olaszországi székhelyére látogat, a német nyelterületen steyli misszionáriusoknak nevezett szerzetesek rendi káptalanja alkalmából.

XVI. Benedek – néhány órára „visszatérve” pályája kezdetére, amikor teológiai tanácsadó volt a II. Vatikáni Zsinaton – július 9-én, hétfőn a pápai nyári rezidenciáról a Castel Gandolfóhoz közel fekvő Nemibe látogat: a verbita szerzetesek (németül Steyler Missionare) olaszországi székhelyére.

Federico Lombardi szentszéki szóvivő július 3-i nyilatkozatában emlékeztetett: Joseph Ratzinger 1964-ben a zsinat más résztvevőivel Nemiben folytatott teológiai háttérmunkát. A későbbi XVI. Benedek pápa 1962 és 1965 között Josef Frings kölni bíboros tanácsadójaként a II. Vatikáni Zsinat mind a négy ülésszakán részt vett.

Nemi városában tartják jelenleg a hivatalosan Isteni Ige Társaságának nevezett szerzetesrend XVII. általános káptalanját. Ezen ülés keretében július 3-án megválasztották a verbiták új rendfőnökét: e döntés értelmében Heinz Kulüke lesz a következő hat évben a világ hetedik legnagyobb férfi szerzetesrendje, a „steyli misszionáriusok” generálisa – szerepel a közösség honlapján.

A Németországban, Emslandban született Heinz Kulüke hosszú éveken keresztül a Fülöp-szigeteken végezte papi és misszionáriusi szolgálatát. Neve többek között a Cebu városának szeméttelepein guberáló gyerekek segítéséért vállalt tevékenysége kapcsán vált ismertté világszerte.

Kulüke elődje Antonio Pernia volt. 2000-es megválasztásával első alkalommal került ázsiai származású vezető a verbita rend élére. Az Isteni Ige Társaságának megalapítása, 1875 óta Szent Arnold Janssen után hét német és egy amerikai rendfőnöke volt a steyli misszionáriusoknak.

Magyar Kurír

(gj)