Veszélyben a Szent Márk-bazilika – Velencét „térdre kényszerítette” a rekordmagasságú árvíz

Kitekintő – 2019. november 14., csütörtök | 15:07

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet november 13-ára, szerdára virradó éjszaka rekordmagasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. A készültséget péntekig meghosszabbították. Francesco Moraglia pátriárka segítségnyújtásra kérte a velencei plébániákat.

Luigi Brugnaro polgármester azonnali fellépést kért a római kormánytól, többek között azt, hogy nyilvánítsák katasztrófa sújtotta övezetté Velencét és térségét. Sajtótájékoztatóján Brugnaro hangsúlyozta, hogy az itt élők hozzászoktak a tengervíz emelkedéséhez, de a mostani ár húsz centiméterrel magasabb volt a kritikusnak tartott szintnél, és ez térdre kényszerítette a várost.

Kijelentette, hogy Olaszország nemzetközi hírneve forog kockán: „Meg kell mutatni, hogy nem hagyjuk veszni történelmi kincseinket!” – hangoztatta. Azt kérdezte, miért nem működik már a lagúnák bejáratánál tervezett Mose mobil zsiliprendszer, amelynek feladata éppen az egy méter fölötti tengerár visszatartása lenne.

Francesco Moraglia velencei pátriárka, aki november 13-án a város polgármesterével együtt megszemlélte a Szent Márk-bazilikát, úgy nyilatkozott, hogy a műemlék helyrehozhatatlan károkat szenvedett.

A pátriárka kifejezte, aggódik azokért, akik Velence utcáin alszanak, és reméli, hogy a város plébániái megnyitják kapuikat a rászorulók előtt. A Caritast kérte, hogy minden lehetséges módon nyújtson segítséget, és a vészhelyzetekre fenntartott pénzügyi alapot is bevonta a támogatásba – írja az ACI Stampa.

Luca Zaia, Veneto tartomány kormányzója félmilliárd euróra becsülte a károkat az első felmérések nyomán. A polgári védelem képviselője elmondta, hogy a velencei áldozatokkal együtt az év eleje óta harmincnégyen haltak meg az időjárás miatt Olaszországban.

A rossz idő miatti készültséget péntekig meghosszabbították Velencében. Csütörtök délelőtt újabb tetőzést vártak.

A vízre épült városban továbbra is esős az idő, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, elárasztotta a híres Szent Márk teret is. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot. A sós víz elárasztotta a kriptát, valamint a nemrég restaurált padlózatot és mozaikokat. Szakértők attól tartanak, hogy ha sokáig víz áll a bazilikában, kárt tehet annak faszerkezetében is. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe.

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz szintje elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig. Ez a második legmagasabb érték az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

Az óvodák, iskolák szerdán zárva tartottak. Szerda reggelre a vízszint 120 centiméterre apadt, majd a délelőtti órákban újabb ár érkezett 145 centiméteres szinttel. Az ár érkezését jelző szirénák folyamatosan jelezték a víz emelkedését. Az egy méter fölötti vízszint azt jelenti, hogy több helyen a térdig érő gumicsizma sem elegendő a közlekedéshez.

A velencei Ca’ Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is elöntött az ár az alsóbb szinteken. Az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat elsodorta a szél. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki, több vaporetto (vízibusz) szintén a rakpartokra vagy a csatornákon sorakozó facölöpöknek sodródott. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak. A Velence-közeli Chioggia utcáit is 170 centiméteres víz öntötte el.

A telefonösszeköttetés megszakadt, és továbbra is akadozik. A 2003-tól épített Mose zsiliprendszer 7 milliárd euróba került, és a legutolsó adatok szerint több mint kilencven százalékban készen áll, mégsem lépett eddig működésbe.

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét vesztette. Egyiküket áramcsapás következtében akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani. Hasonlóan magas vízszint legutóbb az 1966-os nagy áradáskor volt a szigeten.

Forrás: MTI; Catholic Herald

Fotó: Luigi Brugnaro/Twitter

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria