Vidám babák – A Katolikus Karitász és a DM közös pelenkaprogramja

Hazai – 2019. január 24., csütörtök | 12:29

Rendhagyó, babákban és pelenkában gazdag ünnepség volt január 23-án Budakalászon, a helyi plébánia közösségi termében. A Karitász és a DM képviselője helyi családoknak adott át pelenkát, fél évre elegendő mennyiséget.

A budakalászi templom melletti épület kertjében kis ház, előtte nejlonnal letakart babakocsik sorakoznak a kitartóan szállingózó hóban. Odabent hatalmas játszószőnyegen anyukák és kisebb-nagyobb babák sok-sok játékkal: kisvasúttal, markolóval, babaleporellókkal, állványra fűzött, húzogatható és ütögethető gömbökkel-kockákkal, fejlesztő, számos-betűs, pénztárgépre emlékeztető robotkával. A színes zűrzavart egy karitászos mellénybe bújtatott hatalmas maci figyeli nagy jámboran, és még az sem zavarja, amikor egyik-másik gyerek időnként rátelepszik. A fal melletti kanapén két apuka üldögél „hogyan kerültem én ide?” arckifejezéssel, de azért elnéző mosollyal.

A sajtótájékoztató igencsak rendhagyó, mivel minden megszólaló zokniban van. A gyerekek között állva, a szőnyegen tartják; van, aki nem sokkal később le is térdel közéjük. A babasereg, mintha tudná, milyen ünnepélyes pillanatok ezek, példaszerű csendben játszik, kúszik-mászik vagy ül anyja karján.

2010 táján született a gondolat a DM-nél, hogy ahány üzletünk van az országban, annyi családban lássunk el „keresztapai szerepet” – mondja Kanyó Roland marketingmenedzser. – Azóta sok emlékezetes esetünk volt – például lassan iskolás lesz egy négyes ikerpár, akiket annak idején pelenkával támogattunk. Fontosnak tartjuk a későbbi kapcsolattartást, az általunk támogatott családok sorsának utánkövetését. Nálunk is sok anyuka dolgozik, és igyekszünk minél jobb munkahely lenni a számukra.

Joubert Lászlóné, a Katolikus Karitász gazdasági vezetője megköszöni a pelenkákat, és mint a számok embere elmondja, hogy éves szinten húszmillió forintos pelenkaadományról van szó. Aztán ő is emlékezetes eseteket idéz fel az elmúlt csaknem egy évtizedből. Például azét a már eleve ötgyermekes családét, amelybe hármas ikrek érkeztek.

A program hivatalos része ezzel le is zárult, jelenti be Roland, bár különösebben hivatalos ez sem volt. A rengeteg fotós ekkortól mintegy negyedórán át körülveszi a gyerekeket. Van, aki félméteres teleobjektívvel fényképezi őket, noha egészen közelről; olyan, mintha ritka madarakat akarna lencsevégre kapni.

Oldalt, egy asztalon hatalmas teáskanna és sok-sok süti, kínálgatják is a vendégeket bőszen a helyi karitászcsoport tagjai. Egy nagy tálban sok-sok banánszeletke, mellettük bébiételek. Egy asztallal odébb pedig a pelenkásdobozok, amelyek többsége, mint Csongrádi Gergely karitászmunkatárstól megtudom, még odakint van a furgonban.

Fotózás és eszegetés közben Joubert Lászlónéval beszélgetek. A DM kereste meg őket annak idején német kapcsolatain keresztül, meséli. A családokat az egyházmegyei karitászcsoportok segítségével választják ki, amelyek összedolgoznak a helyi családsegítőkkel. A pelenka komoly költség: egy darab negyven-ötven forintba kerül, és naponta négyre-ötre biztosan szükség van egy gyermek esetén. 250–270 családot segít a program, évről évre egyre jobb minőségű, azaz egyre nedvszívóbb pelenkával. A segítség a Karitász révén gyakran játék-, ruha-, bútoradománnyal is kiegészül. Sőt megesett olyan is, hogy egy nehéz helyzetű családnak lakást tudtak szerezni.

Lassan vége felé jár már a nem hivatalos program is, amikor én is felmerészkedem a szőnyegre, és leülök egy anyuka mellé, hogy kiokosíttassam magamat pelenkatudományilag. Balogh Szabina megerősíti, hogy ez a pelenka valóban kiváló nedvszívó hatású. Ha este kilenckor bepelenkázza vele a kislányát, reggel fél hatig nem ázik át. Aztán a bébiételekről beszélgetünk, amelyből náluk a bolognais a favorit.

Fotó: Merényi Zita

Kiss Péter/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria