Videokonferencia keretében tartott országos küldöttgyűlést a Máltai Szeretetszolgálat

Hazai – 2020. szeptember 10., csütörtök | 9:01

Egy évvel meghosszabbította vezetői tisztségviselőinek 2020-ban lejáró mandátumát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) országos küldöttgyűlése szeptember 5-én. Az egyesületi formában működő karitatív szervezet legfőbb döntéshozó testülete 2021-ben tartja meg az idén a koronavírus-járvány miatt elmaradt választást.

Az egyesület országos küldöttgyűlését a jogszabályok szerint május 31-ig kellett volna megtartani, a koronavírus-járvány miatt azonban az esemény elmaradt – tájékoztatott Győri-Dani Lajos, az MMSZ  ügyvezető alelnöke. A helyzetre vonatkozó kormányrendelet úgy rendelkezik, hogy a veszélyhelyzet megszűnése után 90 napon belül kell az elmaradt közgyűléseket pótolni, ennek megfelelően hívták össze szeptember 5-ére a segélyszervezet országos küldöttgyűlését.

Az utóbbi napok fertőzöttségi statisztikáinak kedvezőtlen alakulása miatt, valamint arra tekintettel, hogy az elnökségi tagok és a küldöttek egy része az életkora miatt veszélyeztetett, a küldöttgyűlést nyolc helyszínen videokonferencia keretében tartották meg; ennek törvényességét az országos központban jelen lévő közjegyző felügyelte. A küldöttgyűlésen a szavazásra jogosult 96 résztvevő közül 82-en jelentek meg a szeretetszolgálat regionális központjaiban, illetve Budapesten, a Batthyány téri épületben.

Kozma Imre atya, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapító elnöke beszédében felhívta arra a figyelmet, hogy a küldöttgyűlés napja éppen Teréz anya liturgikus emléknapjára esik. Nyitóbeszédében és zárszavában is kitért arra, hogy az egyén a közösségben létezik, a segélyszervezet munkatársai és önkéntesei viszont nagyon gyakran azokkal találkoznak, akik a közösségből kiszorulnak. „A mi feladatunk, hogy visszavezessük őket a közösségbe, és megérkezzenek a helyükre – fogalmazott Kozma Imre. – Ezért nagy kihívás a mi szolgálatunk. A keresztény magatartás csúcsélménye a szeretet. A keresztény ember Istenből él és az emberért él. Nagy bátorság kell ehhez, de Jézus Krisztus éppen azt várja el tőlünk: »Ahogy én szerettelek titeket, ti is úgy szeressétek egymást.« A szeretetünk azt jelenti, elfogadtuk az Isten szeretetét, és az embereket megajándékozzuk ezzel az isteni szeretettel. Ha nem az Istenből élünk, akkor legfeljebb emberi szeretetet tudunk adni, ami korlátokkal, akadályokkal, kicsinyeskedésekkel lehet terhelt. De ha felismerjük azt, hogy nekünk nem önmagunkat kell képviselni, hanem az Istent, akkor ez megszenteli és átalakítja a mi emberi szeretetünket. Az emberekért élni – ez a mi egészen sajátos küldetésünk, ezt az utat járja a Magyar Máltai Szeretetszolgálat.”

Kozma Imre atya beszéde után Szabadhegÿ Kristóf, a Magyar Máltai Lovagok Szövetségének elnöke köszöntötte a küldöttgyűlés résztvevőit.

A küldöttek előzetesen megkapták a segélyszervezet 2019. évi tevékenységéről készült beszámolót, közhasznúsági jelentést, valamint a felügyelő szerv jelentését a gazdálkodásról. A beszámolókat a küldöttgyűlés elfogadta, ahogyan egyhangúlag jóváhagyta a karitatív szervezet 2020-as programját és költségvetését is.

Miután a májusi küldöttgyűléssel együtt elmaradt a négyévente esedékes tisztújítás is, a legfelsőbb döntéshozó fórum egy évvel meghosszabbította Kozma Imre atya elnöki és Vecsei Miklós alelnöki mandátumát. Az idén elmaradt választást 2021-ben tartják meg. A küldöttgyűlés ugyancsak egy évvel meghosszabbította az etikai bizottság mandátumát is.

Forrás és fotó: Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria