Videoüzenettel csatlakozik Ferenc pápa az anglikánok ökumenikus kezdeményezéséhez

Ferenc pápa – 2019. május 22., szerda | 10:12

Legutóbbi római látogatása során Justin Welby canterburyi anglikán érsek arra kérte Ferenc pápát, hogy ő is csatlakozzon videoüzenettel a „Jöjjön el a te országod” nemzetközi ökumenikus imamozgalomhoz.

„Jöjj, Szentlélek! – kezdi videoüzenetét Ferenc pápa. – Ez minden keresztény kiáltása pünkösd napján. Ez az Atya és Jézus ígérete. A Szentlélek tágítsa ki szívünket, tegye azt még nagyobbá. Mindannyiunk szíve hajlamos arra, hogy összeszűküljön és egyre kisebbé váljon, végül pedig bezáruljon. A problémákat nem oldhatjuk meg egyedül, csak a Szentlélek segítségével. Jöjj, Szentlélek! Jézushoz fordulva pedig kérjük, hogy jöjjön el a te országod, az Atya országa, amelyet kérsz, hogy hirdessünk. Fivéreim és nővéreim, Justin Welby testvéremmel elkísérünk benneteket ezzel az imával, hogy »jöjjön el a te országod«” – zárja videoüzenetét a Szentatya.

2016-ban a canterburyi és a yorki anglikán érsek kérésére jött létre „Jöjjön el a te országod” imamozgalom, ami nemzetközi ökumenikus akcióvá vált, egyre több közösség csatlakozott hozzá, akik imában egyesülnek a Jézus mennybemenetele és pünkösd ünnepe közötti időszakban.

A kezdeményezés hivatalos oldalán emlékeztetnek: a Jézus mennybemenetelét követő napon a tanítványok összegyűltek, és folyamatosan imádkoztak, míg várták, hogy kiáradjon rájuk a Szentlélek. „Hozzájuk hasonlóan mi is teljesen bízunk a Szentlélek ajándékában. Egyedül nem tehetünk semmit.” Az évszázadok során a keresztények elismételték a Szentlélek eljövetelét kérő imát, a „Jöjjön el a te országod” kezdeményezés pedig ebből a hagyományból ered.

A Ferenc pápa videoüzenetét közlő összeállításban Welby anglikán érsek is szót kap, aki elmeséli találkozását a Szentatyával: „Egy csodálatos dolog történt nemrégiben. Abban a nagy megtiszteltetésben volt részem, hogy meglátogathattam Ferenc pápát, aki rendkívüli ember. Szinte szemtelenül megkérdeztem tőle, hogy küldene-e egy üzenetet a »Jöjjön el a te országod« mozgalomnak. Gondolkodás nélkül igent mondott, és készített egy üzenetet. Hallgassátok figyelmesen, mert rendkívül inspiráló” – zárja szavait Justin Welby canterburyi anglikán érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria