Virágot az ünnepeltnek! – Templombúcsút tartottak Kisvárdán

Hazai – 2020. április 29., szerda | 16:12

Idén különleges módon ünnepelték Kisvárdán a Szent György-templom búcsúját április 26-án. A szokásos közösségi alkalom a járvány miatt elmaradt, de az ünnepi liturgiát megtartották, majd sorra érkeztek a virágos ajándékok az ünnepeltnek, vagyis a templomnak.

Az ünnepi szertartást Demkó István kisvárdai parókus és Tamás Ferenc segédlelkész vezette, a vendégszónok Mosolygó Tibor görögkatolikus kórházlelkész volt.

A hivatalos rendelkezéseknek megfelelően zárt ajtók mögött zajlott a vasárnapi Szent Liturgia, a szertartás után azonban kinyílt a templomajtó és a lelkipásztorok egész délután fogadták a hívek ajándékait, amelyeket templomuk 123. születésnapjára ajánlottak fel: egy-egy névtáblával ellátott virágtövet, melyet a templom előtti téren ültettek el. Az egyházközség tagjai ezzel a gesztussal fejezhették ki kötődésüket közösségükhöz, templomukhoz, papjaikhoz.

A Virágot az Ünnepeltnek elnevezésű felhívás nyitott szívekre talált! Öröm volt látni azt a megmozdulást, melynek eredményeként nagyon-nagyon sok, szebbnél szebb virág gyűlt össze – mondta Demkó István az április 26-i eseményről. – Meghatódottság volt a szívünkben, amikor láttuk a folyamatosan érkező gyönyörű virágokat. A sokféle, sokszínű növény együtt olyan, mint az egyházközség, ahol mindenki egyedi, ahol mindenkire szükségünk van, mert mindenki fontos.

*

A búcsú előtt a húsvét is a hívek távollétében zajlott. Demkó István első alkalommal ünnepelte volna Krisztus Urunk feltámadását a kisvárdai közösséggel. Tamás Ferenc segédlelkésznek ez volt az első húsvétja, amit papként élt meg, így mindkettejük számára szívszorító volt az üres padok előtt misézni.

A két lelkipásztor sok erőfeszítést tesz azért, hogy leküzdjék a járvány okozta kapcsolati szakadékot a hívekkel. A templombúcsúra verses videóval kedveskedtek a híveknek, húsvéthétfőn virtuális locsolkodással emlékeztek meg a hölgyekről, az otthoni pászkaszenteléshez videós útmutatót tettek közzé, képzeletbeli interjút készítettek a koronavírussal, a szertartásokat pedig már jó ideje online közvetítik a hívek számára, akik a kijárási korlátozások előtt – nagy egyházközségről lévén szó – vasárnapról vasárnapra több százan voltak jelen a Szent György-templomban.

A kézfogásokat, a beszélgetős-kávézós alkalmakat nem tudják pótolni az e-mailes és telefonos megkeresések, vallotta meg Demkó István atya, aki azt is érzékeli, hogy az embereknek fogy a türelme, egyre inkább sóvárognak a templom után.

A lelkipásztorok a száznál is több hittanos tanítványnak egyenként küldenek biztató leveleket, és a gyermekeknek tartott online hittanórák által olyan családokkal is fel tudják venni a kapcsolatot, akikkel eddig nem találkoztak.

Az online közvetítéseknek előnye is lehet: „Azok az emberek, akik nyitott szívvel, de kicsit még rejtőzve, a számítógép képernyője előtt ülnek, egy-egy gondolat vagy imádság által a hitükben is megerősödhetnek, hiszen a damaszkuszi úton sorban állás van... Lehetőségük nyílik arra, hogy az otthonukban átgondolhassák a dolgaikat – tette hozzá Demkó István. 

A kisvárdai parókus bizakodik, hogy „újranyitáskor” új arcokat is látni fog a templomban. „Akikkel személyes találkozom, azoknak a szívében próbálom szítani a parazsat” – mondta.

A Virágot az ünnepeltnek akcióról szólva lelkesedéssel fogalmazta meg: „Ez a kezdeményezés minket, papokat ismét meggyőzött arról, hogy amikor újra lesznek nyilvános szertartások, akkor a templomunk ismét meg fog telni, mert közösségünk tagjai menetkész szeretettel várakoznak.”

Forrás: Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Kisvárdai Görögkatolikus Egyházközség

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria