Virtuális látogatást tehetünk Szent II. János Pál pápa wadowicei szülőházában

Kitekintő – 2020. május 23., szombat | 19:08

Szent II. János Pál pápa születésének 100. évfordulója alkalmából a Krakkótól 50 kilométerre fekvő Wadowice városában, a Kościelna utca 7. szám alatt található emlékmúzeum teljes állandó kiállítási anyagát elérhetővé tette online formában.

Évente mintegy 250 ezer látogató keresi fel személyesen a világ minden tájáról, így a környék egyik leglátogatottabb múzeuma a szent pápa egykori szülőháza.

A modern narratív kiállítás 16 részre osztva ismerteti meg a látogatókat II. János Pál pápa életével és munkásságával. A múzeum középpontjában az a kétszobás-konyhás lakrész található, ahol a család 1938-ig élt, és amelyben sikerült visszaállítani a berendezés eredeti állapotát.

Ha kinéztem az ablakon, a templomfalon láttam a napórát és a feliratot: Az idő szalad, az öröklét marad.

A helyiségekben fellelhetők Karol Wojtyła és családja egykori személyes tárgyai, kéziratai. A falakon fényképek láthatók a helyekről, ahol gyakran megfordult a szentatya, de meg lett örökítve életének számtalan pillanata, iskolás évei egészen az egyetemig, papi, püspöki, bíborosi szolgálata és pápaságának évei.

A látogatók megismerkedhetnek a két világháború közti Wadowicével, az itteni zsidók sorsával; ismereteket szerezhetnek a közeli Kalwaria Zebrzydowskáról, a pápa krakkói tanulmányairól, a háborús, majd a kemény fizikai munkával töltött évekről, illetve arról, hogy a papi hivatást választó Karol Wojtyła mennyire szerette a hegyeket.

A virtuális kiállítás IDE kattintva közvetlenül elérhető és bejárható.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Wikimedia Commons

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria