Vízkereszt ünnepe a nyíregyházi Szent Imre Gimnáziumban

Kishírek – 2022. január 12., szerda | 11:50

A nyíregyházi Szent Imre Gimnázium általános iskolásai, illetve gimnazistái egymást követő szentmiséken vehettek részt az intézmény kápolnájában vízkereszt ünnepén, január 6-án, amelyeket Nagy Csaba atya és Németh István káplán celebráltak. Az ünnepi eseményekről Zagyva Klára tanárnő, sajtóapostol írt beszámolót, melyből részleteket közlünk.

Németh István atya arról beszélt prédikációjában, hogy az emberek mindig is szerették egymást másolni, vannak példaképeink. Természetesen nagyon fontos, hogy mindannyiunkban van valamilyen jó, ami másolható a többi ember számára. Mind sikeresek vagytok már most – fogalmazott a szónok. – Ott van bennetek a siker, a jó. Az iskola lényege pedig mi lenne? Az, hogy el tudjátok tanulni egymástól a jót. Kölcsönösen tudjátok egymást fejleszteni. De nemcsak egymástól tudtok tanulni, hanem mindenkinek vannak nagy példaképei, akik segítik a fejlődésben.

A napkeleti bölcsek is lehetnek ilyen példaképek. Mire tanítanak minket a bölcsek? Elindulnak, csupán egy csillag miatt. Mertek kockáztatni, és elindultak az ismeretlenbe. Nem tudták, hogy mi vár rájuk; nem is sejtették, hogy kivel vagy mivel fognak találkozni. Minden ismeretlen volt előttük. Mivel azonban lelkesedtek a tudományukért, azért, amivel foglalkoztak: mindent beleadtak, és elindultak a csillag után. Vajon mi hogy vagyunk ezzel? Tudunk-e valamiért lelkesedni? Van-e olyan területe az életünknek, ami tényleg lelkesít minket? Ezek a bölcsek megtanítanak minket a lehető legfontosabbra: a lelkesedésre, a motiváltság fontosságára. Jó, ha van valami az életben, ami lelkesít, motivál, előre viszi a mindennapjainkat, mert így sokkal jobban ki tudunk tartani. (...) Lelkesedj valamiért!

A bölcsek arra is megtanítanak minket, hogy ne csalódjunk, ha valami nem úgy alakul, ahogy azt terveztük. Hiszen ők a zsidók újszülött királyát keresték, és elmentek Jeruzsálembe, ahol azonban nem találták. Milyen csalódás lehetett volna ez nekik: eljöttek ilyen messzire, és nem találtak senkit. Azonban ők nem csalódtak, hanem érdeklődtek, kutattak tovább, és így jutottak Betlehembe. A bölcsek megtanítanak minket arra, hogy az élet néha furcsa helyzeteket szül. Számtalanszor ábrándulunk ki emberekből; csalódunk a szerelem miatt. Ezek a bölcsek megtanítanak minket arra, hogy az élet bármilyen körülményeket is szül, nem szabad engednünk, hogy óriási csalódás vegyen erőt rajtunk. Minden szituációban meg kell találnunk a szépet és a jót.

A bölcsek hallgattak másra. Amikor az angyal azt mondta nekik, hogy másfelé menjenek, nem haboztak, hanem úgy tettek. Képesek voltak arra, hogy megszívleljék a jó tanácsokat, és aszerint is cselekedtek – mondta Németh István atya.

A szentmisék után a lelkipásztorok ministráló diákok segítségével megáldották az intézmény minden helyiségét.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Linzenbold Martin, Rutkai Benedek és Sárközi Tamás médiaszakkörös diákok

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria