Vízkereszt ünnepén megszentelték a Dunát

Hazai – 2013. január 8., kedd | 17:18

Kocsis Fülöp hajdúdorogi megyéspüspök Vízkereszt (Teofánia) alkalmából ünnepi szent liturgiát végzett Budapesten, a Fő utcai Szent Flórián görögkatolikus templomban, majd papok és hívek jelenlétében megszentelte a Duna vizét.

Ezen a vasárnapon végzett először szolgálatot a budai görögkatolikus  egyházközség templomában Lakatos Péter újszentelt diakónus.

A templomi szertartás után a papok és a hívek körmenettel, énekelve vonultak le a Batthyány téri Duna partra, ahol a főpásztor megszentelte a Duna vizét. „Ahogyan a víz behatol mindenhova, még a legkisebb résekbe is, úgy kell engednünk, hogy Isten kegyelme is elérjen a szívünk mélyéig –  emelte ki beszédében Kocsis Fülöp püspök. A keresztény embereknek a vízhez hasonlóan mindenhová el kell jutniuk az örömhírrel, az evangéliummal – hangzott el. A főpásztor a szertartás végén a szenteltvíz áldásában részesítette a híveket.

A közeli Szent Anna római katolikus plébánián agapéval folytatódott az ünnepség. „Köszönjük, hogy Európa legnagyobb folyója a Duna, és vele minden víz 2013-ban is áldást kapott, hogy ezáltal a bennünket körülvevő természet a teremtő Isten áldását közvetíti felénk!” – írta beszámolójában Kalotai László.

Hajdúdorogi Egyházmegye/Magyar Kurír