XVI. Benedek misszióba küldte a Neokatekumenális út családjait

Hazai – 2011. január 18., kedd | 12:28

A hétezer ember között, akik hétfőn részt vettek a Szentatyával való találkozáson, magyarok is voltak. A Vatikáni Rádió magyar nyelvű adásában beszámoltak mozgalmuk céljairól és a pápától kapott küldetésről.

Az egyház elismerte, hogy a Neokatekumenális út a Szentlélek különleges ajándéka – mondta a Szentatya a mozgalom hétezer tagjának, akik hétfőn délben megtöltötték a vatikáni VI. Pál kihallgatási termet. XVI. Benedek 230 új családot küldött el misszióba a világ 46 országába, közöttük Magyarországra, továbbá 13 új missiones ad gentes-csoport, azaz egy papból és három-négy családból álló misszió viszi el az evangéliumi jó hírt a föld olyan térségeibe, ahol a legkevésbé ismert a kereszténység.

A Neokatekumenális út 1983 óta van jelen Magyarországon. A hétfői pápai kihallgatás után a magyar családok képviselői felkeresték a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztőségét.

Pákozdi Lóránd elmondta, hogy olyan területekre, olyan emberekhez szeretnének eljutni Krisztus örömhírével, akik nem hallottak az egyházról, Krisztusról,  a katolikus hitről. A Neokatekumenális út mozgalma azért jött létre, hogy a felnőtt keresztény hit megélésére segítse az embereket.  Ennek egyik megnyilvánulási formája, hogy olyanokat is felkeresnek, akik még nem találkoztak az egyházzal. A Szentatya áldásával térnek most vissza Miskolcra, hogy az ott élő emberek számára meg tudják jeleníteni Krisztus egyházát. Pákozdi Lóránd hangsúlyozta, milyen fontos volt megtapasztalni, hogy teljes egységben vannak a Szentatyával. A Neokatekumális út az egyházban hivatalosan elfogadott mozgalom, és a pápa most személy szerint biztosította a közösség tagjait, hogy velük van missziójukban, imádkozik értük. Az ő közösségük Ternyák Csaba érsek meghívására azért költözött Miskolcra, hogy egy olyan városban végezze a missziót, ahol az egyháznak még kevésbé sikerült örömhírével elérni az embereket. Pákozdi Lóránd örömmel számolt be arról, hogy sok pozitív visszajelzést kapnak, hiszen az emberek szomjazzák a szeretetet, amelyet sokszor nem tudnak megkapni az emberektől, csak Isten tud ebben segíteni.

A beszélgetésen jelen volt tizenhárom éves kisfia, Máté is, aki szintén tevékenyen részt vesz a közösség szolgálatában. Elmondta, hogy hetente többször összegyűlnek, és hetente egyszer házról házra járnak, hirdetik az örömhírt.

Mártonffy Zsuzsanna négygyermekes édesanyát arról kérdezte a riporter, hogyan lehet összeegyeztetni a missziót és anyai hivatást. Tapasztalata szerint éppen a misszió segíti őt, hogy anyai hivatását teljes mértékben be tudja tölteni. Hangsúlyozta, hogy saját erőből ma nagyon nehéz házasságban, családban élni. Sokat jelent számukra, hogy meg tudják tapasztalni Isten szeretetét és el tudják vinni másoknak is. Ezt az örömöt saját családjukban is tovább tudják vinni, gazdagodnak a tanúságtétel által.

Az interjút itt hallgathatja meg.

Magyar Kurír

(tzs)