XVI. századi japán mártírok: Miki Szent Pál és vértanútársai

Kultúra – 2013. február 6., szerda | 16:46

A jezsuita Miki Szent Pál keresztény hitében elkötelezett társaival szenvedett vértanúságot Nagaszakiban. 1597. február 5-én feszítettek keresztre őket. Volt köztük pap és világi, európai misszionárius, tizennégy japán bennszülött és három ministráns gyermek is. Hatan spanyol ferencesek voltak, hárman japán jezsuiták. Az első távol-keleti szenteket 1862. június 8-án avatta szentté IX. Piusz pápa.

Japán evangelizációját Xavéri Szent Ferenc indította el 1549 és 1552 között. Néhány évtizeddel később a születőben lévő japán egyház tagjainak kegyetlen üldözésben volt része.

Az első vértanúk között volt Miki Szent Pál és – egyes források szerint 26, mások szerint 40 – vértanútársát. Pál Japánban született 1564 és 1566 között. A Jézus Társaságába lépve, eredményesen hirdette az evangéliumot. Még a keresztről is hirdette, hogy Krisztuson kívül nincs másban üdvösség.

1593-ban a Fülöp-szigetekről, Manilából ferencesek érkeztek Japánba, akik – annak ellenére, hogy a shogun, Hideyosi betiltotta a prédikálást – nyíltan hirdették az evangéliumot; két konventet és kórházakat is alapítottak. 1596 decemberében, az üldözések elhatalmasodásával tartóztatták le a későbbi vératúkat: volt köztük pap és világi, európai misszionárius, tizennégy japán bennszülött és három ministráns gyermek. Hatan spanyol ferencesek voltak, hárman japán jezsuiták.

A huszonnégy elítéltet Meakóban megkínozták: bal fülüket levágták, vérrel mázolták be arcukat, s így vezették őket, megcsúfolásul, Nagaszaki felé. Az út egy hónapig tartott, jelentős részét gyalog kellett megtenniük. A vértanúságra ítéltek mindenütt erőt öntöttek a hívekbe. Ketten csatlakoztak a rabokhoz, s a parancsnok besorolta őket a kivégzendők közé. Február 5-én Nagaszakiban, a kikötő előtti dombon az egész városnak szánt látványosság volt a kivégzés. Az áldozatokat keresztre kötözték, akik a Te Deumot énekelve készültek a halálra, s a keresztről buzdították a hívőket. A vértanúk között lévő gyermekek a Laudate pueri Dominum kezdetű zsoltárt énekelték. Életüket két-két katona lándzsája oltotta ki. 

Az első távol-keleti szenteket 1862. június 8-án kanonizálta IX. Piusz pápa. Vértanúságuk napja február 5. Mivel ezen a napon Szent Ágota vértanú szűz ünnepe van, február 6-án ünnepeljük őket.

Az üldözés újabb hulláma a XVII. század elején kezdődött, amikor a keresztények száma Japánban már elérte a 400 ezret. Több ezren szenvedtek vértanúhalált. Valamennyi japán mártírról megemlékeztek 2007 novemberben Nagaszakiban, Kibe Kasui Petrus és 187 vértanútársa boldoggáavatásán.

Magyar Kurír